Rekordrask svipptur til Skagen
Rekordrask svipptur til Skagen

Rekordrask svipptur til Skagen

Som opplading til sesongen tok Rune Aasberg og Arild Schei  en tur til Skagen sist helg i Class 40en SOLO – og turen gikk fort.

Publisert

Med stabilt 20 knops vind fra vest, var forholdene perfekte for en rask overfart fra Oslo til Skagen. En medium gennaker (130 kvm) ble satt ved Horten og farten var høy ut fjorden. De drøyt 80 nautiske milene fra Færder til Skagen ble gjort på drøyt 7 timer – til tross for at gennakeren måtte ned midtveis på turen.

I november 2008 tok SOLO gjeldende rekord på denne strekningen – den gangen tok det 5 timer og 52 minutter med fullt mannskap om bord.

 

SJØ, VIND OG KULDE. Med lufttemperatur ned mot null og 6 grader i sjøvannet som kom over dekk, var det definitivt en av de kaldeste turene de to om bord hadde opplevd på lenge. Midt i Skagerrak økte vinden på og gennakeren begynte å bli vanskelig å holde. Den ble tatt ned etter en broach og resten av turen gikk med fokkeslør i økende sjø og vind inn mot Skagen.

Båten kom til havn rett etter stengetid i Skagen – men denne gangen gikk mannskapets fokus gikk primært mot å få på varmeapparatet og få kulden ut av kroppen..

 

SLØR OG LENS. Etter noen få timer i land ble fortøyningene tatt for en ny økt i sjøen. Denne gangen i solskinn og  stabil sør-vestlig bris – med andre ord perfekte forhold for turen nordover igjen.

Etter en flott dag på sjøen havnet SOLO i Grebbestad på lørdags kveld.

Tidlig søndag morgen var det lett regn i luften og brisen lå fortsatt fra sørvest. Den største gennakeren ble satt og ble stående til vinden døde ved Nesodden. Etter fjorårets sesong hvor alle shorthanded-regattaene gikk i konstant motvind, var det en lettelse for Aasberg og Schei å få seilt mye slør og lens denne helgen.

Vi får håpe det blir mer varierte forhold i 2010 enn det var i fjor!

 

TETT PROGRAM. Aasberg og Schei har et tett program med SOLO i mai og juni. Første shorthanded-regatta er Skagen Race 12. mai. Deretter seiles båten direkte opp til Bergen for å delta i Seilmakeren Doublehanded (Bergen/Stavanger/Bergen). Så går turen over Nordsjøen, gjennom Den engelske kanal og ut til Plymouth.

6. juni går starten på Shetland Round Britain & Ireland Race – og dette er et langt race som varer i flere uker. SEILmagasinet vil rapportere fra turen.