Julstemning på «Pøbelskipet»

Minus tolv grader er kaldt til å være i Stavanger. Derfor var det ekstra hyggelig med et glass julegløgg ombord i seilskuta «Pøbelskipet» i Vågen.

Publisert Sist oppdatert

"ØKO-PØBEL:" Martin Julseth ønsker velkommen ombord i "Pøbelskipet".

Vågen, Stavanger:

Blant bølgesurferne på Jæren bittelille julaften møtte vi Martin Julseth, mastergradsstudent i økologisk turisme og såkalt "øko-pøbel" ombord i "Pøbelskipet". Den noe uvanlige tittelen kommer av at han har ansvaret for tilrettelegging for miljøvennlig bruk og gjenbruk av ressurser i arbeidet rundt "Pøbelskipet" og Pøbelprosjektet.

"T/S" står for "Training ship"  og skuta bruker i Pøbelprosjektet, som tilbyr seiling og arbeidstrening til ungdom som ønsker noe annet enn tradisjonell skolegang eller som faller utenfor den vanlige A4-utdannelsen. I sommer var skuta på tokt til Nord-Norge, og førstkommende sesong er det duket for flere turer.

Etter endt surfe-session inviterte madlagutten Seilas til et glass gløgg og julekaker om kvelden, samt en omvisining ombord i den moderene skuta.

Jul under dekk

Minus tolv-tretten blåe grader er bikkjekaldt etter stavangersk målestokk, og skutas dekk og landgang var pent dekorert med snø og is. Men under dekk var det dekket på med julekaker, appelsiner, gløgg og annet godt som hører julen til.

I løpet av det halvtimelange julekake-besøket fikk undertegnende dessuten en kort innføring i planene for neste sesong.

Tall Ships Race

Til sommeren er hjembyen Stavanger verstby for Tall Ships Race, og "Pøbelskipet" er allerede påmeldt. Foruten den faste besetningen er det plass til rundt tyve frivillige eller medseilere.

– Er det noen som kunne tenke seg å være med som enten frivillige eller medseilere på én eller flere etapper, så nøl ikke med å ta kontakt med oss, oppfordrer Martin Julseth.

Moderne

"T/S Prolific" er det formelle navnet på «Pøbelskipet», som er 85 fot og er utrustet og sertifisert som skoleskip. Skuta veier 77 tonn og ble sjøsatt i 2005. Båten har en overnattingskapasitet på 20 medseilere pluss et mannskap på seks personer. Alle sover i faste køyer. Skroget er i komposittmateriale, rigging i aluminium.

"Pøbelskipet" har egen Facebook-side.