Surf's Up!

Bølgesurferne på Jæren strømmer til strendene midtvinters.  – Desember, januar og februar er høysesong, bedyrer Roar Berge og Martin Julseth ved den snødekkede steinstranden utenfor Reve havn.

Publisert Sist oppdatert

OVER: Vinter er høysesong for bølgesurferne på Jæren. Foto: Linn Krogh Hansen.

 

Sesongen for bølgesurferne varer fra august til april, med høysesong mellom november og mars. Om sommeren er nemlig bølgene for små for bølgesurfing på Jæren. Miljøet teller et par hundre helsårssurfere, noe som ifølge surfeveteran Roar Berge skyldes de gode forholdene på Jæren.

– På en god dag er det få steder i verden som er bedre enn jærstrendene, forklarer Berge. Og dagen vi besøker Reve havn er en virkelig god dag, får vi erfare. Med våtdrakter i tykkelse fire til seks milimeter spretter surferne av gårde i retning sjøen. Etter et par knall og fall på den snødekte, men speilblanke isen, kaster de seg utpå og begynner å padle utover.

Krevende

Den voksne surferen fra Sandnes har holdt på i 28 år, og var blant de første som reise utenlands for å surfe. Han mener bølgesurfing må være blant av de desidert vanskeligste idrettsgrenene å lære, og forklarer at nøkkelen til å bli en ok surfer er vilje, ønske og pågangsmot.

– Du må virkelig ønske å komme deg opp. Det krever nemlig vanvittig mye vilje for å komme opp og blir stående på brettet, understreker surfeveteranen.

– Normal styrke, balanse og kondisjon er en forutsetning, men dette kommer som regel av seg selv og er mye mindre viktig enn viljen og motivasjonen, mener Berge.

Selvorganisert

Berge konkurrerte litt tidligere, og tipper at det idag er rundt 70-80 surfere fra Jæren som konkurrerer fra tid til annen.

 Til forskjell fra andre idrettsgrener er ikke surferne organisert i klubber. Derimot finnes det et forbund, nemlig Norsk Surfeforbund.

– Ønsker man å reise utenlands finnes det muligheter for hjelp og veiledning herfra, forteller Berge.

Populære surfestrender:

Bore

Reve havn, Jæren

Brusand

Linker til bølgesurf-varsel:

NOAA

Magic Seaweed

Tidsskrift: Storm Rider Guide