Revansje fra 1978

En liten trimaran slo en stor en-skrogsbåt med 98 sekunder i første Route du Rhum. Nå seiler begge båtene på ny.

Publisert Sist oppdatert

Det er 10. gang Route du Rhum holder og hver gang har det skapt historie. Den 69 fots lange «Kriter V» ledet inn mot mål i Guadeloupe. Solo regattaen uten begrensninger. Flerskrog mot en-skrogs båter. «Kriter V» var spesialbygget for regattaen. Fra intet dukker det opp en gul trimaran på 31-fot. Det er «Olympus Photo» som raser forbi «Kriter V» og krysser mållinjen 98 sekunder foran.

Les mer om Route du Rhum her

Tid for revansje

I 1978 startet det 38 båter i en klasse. På søndag er det 91 båter i seks ulike klasser. Etter at «Royal», en katamaran på 26 meter kantret i 1986 ble det i 1990 satt en begrensning på 60 fot, og ble starten på 60-fots trimaranene.

I 2010 ble det igjen åpnet for en klasse uten begrensninger, men det ble også etablert en «Rhum»-klasse, en klasse for amatører i eldre båter. Det er i denne klassen at replikaer av «Olympus Photo» og «Kriter V» seiler.

Class 40 er den største klassen og vi har vært om bord i favorittbåten. Les om «GDF Suez» her.

Flere replikaer

Det stiller to replikaer av «Kriter V» denne gangen, og en av «Olympus Photo». Egentlig skulle veteranen Loik Peyron seile «Happy», en «Olympus Photo» replika han selv har restaurert, men legenden ble hentet inn av Banque Populair, og skal nå seile den nest største båten i feltet på 31,5 meter.

Les mer om Ultim-klassen her

I morgen blir det Jean-Paul Froc i «Groupe Berto» i den lille 31-fots trimaranen mot Wilfred Clerton og Benjamin Hardouin i hver sin «Kriter V» replika.

Følg Route du Rhum her.

Se historisk film fra 1978. Den er på fransk og varer 16 minutter. Filmen innholder klipp av mange historiske personer, bla Alan Colas som forsvant under racet.

Replika av Kriter og Olympus ligger etter hverandre i havnen i Saint-Malo.
Replika av Kriter og Olympus ligger etter hverandre i havnen i Saint-Malo.