Rundt Tjörn feil vei

Jubileumsregattaen til Tjörn Runt ble en folkefest med fantastiske seilforhold.

Publisert

Nytt i år er at Stenungsund Seilselskap har lagt starten der målgang var tidligere, og lagt målgang i Stenungsund. Banen er også delt i to, hvor de store båtene seilte ca 35 nm, med runding Hatteberget utenfor Marstrand, mens de mindre båtene seilte den tradisjonelle ruta, bare andre vei. Det gjør at de store båtene slipper å seile gjennom grunne og farlige passasjer som Djavulhålet.

Ende tettere

Med vind fra vest ble det en kort kryss ut Stigfjorden, en distanse på mindre en fem nautiske mil i luftlinje. Arrangøren gjorde det ekstra spennende ved å legge linjen rett ved et skjær som flere gikk kraftig på før startskuddet gikk. Noen måtte også ha assistanse for å få båtene av grunnen. De mindre båtene seilte gjennom Kyrkesund, en trang led vest for Tjörn. Her er det alltid tett med publikum, og i år fikk de ekstra underholdning. Kraftig motvind og motstrøm gjorde passasjen ekstra tett og kaotisk, men heldig vis ikke dramatisk. Vinden som blåste frisk fra start var relativt svak i sundet. Med stikk i skjøtet og moderat vind, var passasjen av Djavulhålet også udramatisk, et rute de fleste båtene valgte.

Supert seilvær

Törn Runt er en folkefest med publikum på land langs hele ruta. I år er det 50. gang regattaen arrangeres, og i de siste årene har deltagerantallet hatt en positiv utvikling, men ikke like mange som på glansdagene på 80 og 90-tallet. Arrangørene hadde flaks med være. Regattaen var perfekt timet mellom to kraftige lavtrykk, og før første start gikk skinte sola. Mange startet med revet seilføring fra start, men tok ut revet under veis, etter hvert som vinden dabbet av.

Mange norske båter

Det ble ingen topplassering på de norske båtene i år, men det ble medalje. Morten Gaarud i Xp 38 «Breezin» kom nummer tre over-all på den store banen, bare slått av «BlueS», en annen Xp 38 og «Feelgood», Salona 37. «Al Capone» ble nummer seks, og «Flash V» nummer åtte av totalt 97 båter som gjennomførte.

De gamle best

På den lille banen, så var det de eldre båtene som dominerte. Aller best ble «Flu» en liten Longedragsjulla i tre, byget i 1952. Båten ble seilt av Carl-Axel Hellmann som har spandert avanserte membran seil på den. «Flu» er en bår som er en gjenganger på toppen av resultatlistene i Tjörn Runt, tross for at båten har fått justert måletallet sitt. Først på 61. Plass finner man en båt som er tegnet på 90-tallet eller senere. Det er en First 31,7. Ellers er det H-båter, Smaragder, og ulike Albin-konstruksjoner som dominerer resultatlisten. Beste J/70 kom på 190. plass og beste B/one på 287. Det svenske SRS-systemet fremmer ikke akkurat nybåtsalget.

Du finner resultatet her.

Ut fra start i Stigfjorden mellom Orust og Tjörn