Sebastian Wang-Hansen beholdt 6. plassen

Norges eneste deltager i medaljefinalen i verdenscupen på Mallorca beholdt plassen sin.

Publisert

HOVEDBILDE: Denne seileren kunne ikke Sebastian Wang-Hansen gjøre stort med. Spanske Ivan Pastor vant RS:X-klassen. [Foto: Jesus Renedo/Sopha Maphre]

Sebastian Wang-Hansen fra KNS startet i medaljefinalen på Mallorca med en 6. plass – og gikk ut av den med samme plassering. Det begynte ikke så bra i dag med en 9. plass av de 10 kamphanene, men Wang-Hansen tok sitt monn igjen i den andre seilasen og ble nr. 3. Da ble det balanse i regnskapet, og 6. plassen ble beholdt.

Oppsummert: God norsk innsats

Det norske laget reiser i dag fra Mallorca. Noen av seilerne setter kurs for Frankrike og byen Hyeres der verdenscupen fortsetter 22. april, men de fleste av deltagerne vil i den nærmeste tiden konkurrere og trene i hjemlige farvann. I bagasjen har de mye god erfaring og sikkert også inspirasjon. Prestasjonene på Mallorca har vært av de beste på lenge av norske seilere i de olympiske og paralympiske klassene.

Bjørnar Erikstad er 100 prosent solid

På topp rager Bjørnar Erikstads seier i 2.4 mR. Det er en prestasjon som er 100 prosent solid. Skal man rangere de øvrige norske prestasjonene, kan antall deltagerantallet og de norske seilernes prestasjoner legges til grunn for et uttrykk i en prosentvis innsats.

Mathias Mollatts 18. plass er 85 prosent av det maksimale han kunne ha oppnåd; en seier i et felt på 119 seilere. Sebastain Wang-Hansens 6. plass i RS:X 6. plass og Tiril Bues 11. plass i Laser Radial er ikke stort dårligere; henholdsvis 83,8 og 83,3 prosent. Også Ine Berentsen Kullmann plasserte seg i den beste femtedelen av Laser Radial-feltet på 66 seilere.

Diagrammet viser de norske seilernes prestasjoner i et slikt regnestykke.

Sterk dansk innsats

England befestet sin posisjon som verdens ledende seilnasjon, men seilasene på Palma viste at det er jevnt i toppen, og de representerte også en opptur for seilnasjonen Danmark. De danske seilerne gjorde det spesielt godt i skiff-klassene, og de kan for øyeblikket kunne karakteriseres som verdens beste innen denne type seiling. Og med tanke på at den norske skiff-treneren, danske Jacob Karstoft Jensen, er rekruttert fra dette miljøet, burde de norske seilerne være sikret en best mulig hjelp når de nå skal bygge et helt nytt lag.

På Mallorca ble det gull og bronse til de danske jentene i 49er FX, mens Allan Norregaard og Alders Thomsen tok sølv for Danmark i 49er-klassen. De danske seilerne gjorde det også svært godt i Laser Radial med sølv og bronse.

Av de 11 klassene som konkurrerte på Mallorca, ble medaljene fordelt på hele 10 nasjoner – noe som viser at det er både bredde og jevnhet i internasjonal seilsport. Og at Norge er en av disse ti nasjonene, er jo en fjær i hatten. Foruten England og Danmark, fremhevet også Nederland seg ved å ta fem medaljer ialt.

Kurs for Hyeres

22. april fortsetter verdenscupen i Hyeres i Frankrike. Der stiller Norge med deltagere i seks klasser, men det er en betydelig mindre tropp enn på Mallorca. Brettseilerne Sebastian Wang-Hansen og Maria Aadland Mollestad fra KNS stiller i RS:X. Anders Pedersen fra Drøbak er påmeldt i Finnjolle, men hans deltagelse er usikker på grunn av sykdom.

Internasjonal debut etter OL

En interessant start i Hyeres blir Laser-seileren Kristian Ruth fra Asker. Etter lengre tid i tenkeboksen flagget han nylig at han satser på OL i 2016, og i Frankrike stiller han til start i sin første regatta siden OL i London i sommer. Ruth har valgt å kjøre sitt eget løp frem mot OL og vil stå utenfor landslaget til Jan Steven Johannessen. Johgannessen sier imidlertid til Seilas at de har nær kontakt og at det ikke er noen motsetningsforhold, men at de vil samarbeide der det er mulig.

Kristian Ruth blir enslig norsk svale i Laser-klassene i Hyeres. Ingen andre norske seilere stiller i verken Standard eller Radial. Heller ingen norske skiff-seilere stiller på startlinjen i den franske byen.

Skal forsvare seieren

Bjørnar Erikstad skal derimot forsvare seieren på Mallorca i Hyeres. Der stiller det et noe mindre felt. Mens de var 24 seilere på Mallorca, blir de 15 på startlinjen i Hyeres.

Han får følge av sine paralympiske, bronsevinnende kollegaer i Sonar; Aleksander Wang-Hansen, Maria Solberg og Per Eugen Kristiansen fra KNS. De stiller til start i et beskjedent felt på bare seks båter.