Seier til Hansen etter nervepirrende finale

Champagen fløt etter at svenske Bjørn Hansen vant Stena Match Cup Sweden for andre år på rad, tredje året totalt. Se den spennende videoen fra den avgjørende seilasen.

Publisert

Dermed blir Bjørn Hansen en av de mestvinnende rormann i Skandinavia viktigste matchregatta, den tredje 2013 Alpari World Match Racing Tour, foran Russell Coutts og Dean Barker som hver har vunnet to, men bak Peter Gilmour som har vunnet hele syv ganger i Marstrand.

Hansen hadde ingen god start på finalseilasene og lå under med 0-2 etter de første seilasene mot New Zealands Phil Robertson’s WAKA Racing, der vinneren av regattaen er den første til å ta tre seire. Men publikum, beregnet til 30.000 personer, hadde tatt veien til Marstrand i det vakre sommerværet, ville se mer seiling og heiet hjemmefavoritten frem til å ta de neste to seilasene og dermed ta regattaen til en femte og avgjørende seilas. Hansen utnyttet alle muligheter og vant ved å påføre Robertson et par avgjørende straffer.

Det var likevel den avgjørende seilasen som ble den tøffeste for Bjørn Hansen. Han måtte gi starten til Phil Robertson som ledet det meste av den første kryssen. På et langt babord strekk mot merket hadde Hansen tatt igjen det meste av forspranget og luffet konkurrenten to ganger. Den siste gangen mente dommerne på banen at Robertson skulle ha gitt plass og gav ham straff. Likevel kom Robertson foran igjen på den andre kryssen, men mistet ledelsen rett før runding. På den siste lensen forsvarte Hansen seg godt og kunne gå i mål som klar vinner av Stena Match Cup Sweden. Første gang han vant regattaen var i 2007 og han har deltatt i de fleste siden starten i 1994 da regattaen var kjent som Swedish Match Cup. Hvilken av dem som var mest minneverdig er ikke godt å si, men gårsdagens seier i 10-12 knops vind og ideelle forhold foran et stort og entusiastisk publikum må åpenbart veie tungt for Bjørn Hansen.

Bronsefinalen mellom Keith Swinton’s Black Swan Racing og Simone Ferrarese ble vunnet sistnevnte som tidligere i år har vunnet Congressional Cup og også var best i kvalifiseringen i Marstrand før han ble slått av Bjørn Hansen i en spennende semifinale. The Alpari World Match Racing Tour fortsetter 6. august, med Chicago Match Cup.