Seilernes hovedstad

La Rochelle har Europas største fritidsbåt havn. Det preger byen.

Publisert

Byens politikere tenkte langsiktig da utbyggingen av Les Minimes, rett utenfor bymurene på slutten av 60-tallet. Båthavnen har gradvis blitt utbygget og en ny del er nesten ferdig. Det gir rom for 5000 faste båtplasser, og 500 gjesteplasser. Den siste utbyggingen har gitt rom for 1000 mye plasser, og har kuttet ned på ventetiden på båtplass for byens innbyggere. Ventetiden for en stor båtplass har vært åtte år.

Hvert høst arrangeres Grand Pavois, kanskje Europas mest spennende utstillinger or seilbåter.

Stor industri

Frankrike har blitt verdens ledene land for utvikling av seilbåter, og La Rochelle er sentrum for denne utviklingen. Dufour var en av de første som startet med rasjonell bygging med glassfiber, og verftet har sitt hovedsete nær byen. Langs gigantanlegget finnes det alt mulig av verft, butikker og serviceanlegg for fritidsbåter.

Historisk grunn

Foruten plassene på Les Minimes, som ligger 20 minutters gå tur fra sentrum, så er det også gjesteplasser midt i sentrum. For å komme inn i The Vieux Port seiler du mellom to tårn fra 1400 tallet som en gang var viktig for å forsvare stedet. Boka De tre musketerer beskriver beileiringen av La Rochelle. Ine i gamlebyen er det flere basseng, og noen av dem er regulert med sluser. Disse slusene er kun åpne noen timer ved høyvann.

Flott seilområde

La Rochelle ligger i Bisqayabukta, men stedet er godt beskyttet av to store øyer, en i nord og en i syd. Øya Ile de Re er et populært feriemål, og området rundt La Rochelle byr på mange seilingsmål.

Seiling er en viktig del for innbyggerne, og stedet har mange seilforeninger og seilskoler.

Deilig klima

Klimaet er behaglig hvor golfstrømmen bidrar med at snitt temperaturen holder seg godt over frysepunktet om vinteren, men blir heller ikke for varm om sommeren.

Da vi testet de nominerte båtene for Årets Båt i Europa i forrige uke var det 20-25 grader om dagen, og aldri under 15 om natten. Vannet hold behaglige 20 grader.

Les om testseilingen av 14 av de nominerte båtene her.

Les Minimes er nettopp blitt utvidet med 1000 nye båtplasser.