SEILSPORTSLIGAEN

ROGNAN SALTSTRAUMEN: Seilsportgruppen i Bodø Seilforening har satset, og det har gitt gode resultater.
TRENING: Hver torsdag trener seilsportgruppen i Bodø Seilforening i J/80.
TRENING: Gennaker mot Saltstraumen.
I MIDNATTSSOL: Et av neste års stevner i seilsportsligaen?
TRENINg: Snøbyge.
VÆRAN RUNDT: Ziggy runder Værøy.
TRENING: Swai.
VÆRAN RUNDT: Ungdom på Væran Rundt.

Bodø Seilforening blir lagt merke til

Bodø Seilforening avsluttet 2017-sesongen i seilsportsligaens 2. divisjon med en solid 3. plass i Moss, et fantastisk resultat etter mye god seiling og fire første­plasser av åtte seilaser.

Publisert Sist oppdatert

Bodø-laget seilte jevnt med og slo de fleste av topplagene. Dette ble lagt merke til, og det ble spøkt med at laget måtte dopingtestes.

Stor honnør til Kai Linde, Tobias Juul Johnsen, Marit Maarnes og Lars Rønhaug Pettersen for beste seiling så langt.

Bedre enn forhåpningene

Sammenlagt ble det en 8. plass, mye bedre enn vi hadde håpet på. I 2016 hadde vi 11. plass og berget oss akkurat fra kvalik-plassen. Dette viser at vi er på rett spor, og at den treningen vi driver med gir progresjon og resultater.

Seilsportsligaen kom som et friskt pust og noe nytt i 2015 for en forening litt ute i periferien. Entusiastene fra kvalifiseringen i Ålesund, med Remi Rasmussen i spissen, sto for oppstart av BSF Seilsportgruppe. Målet for gruppen er å fokusere på lagseiling og sportsbåt for å rekruttere ungdom og voksne til rask og frisk seiling. Flere forsøk med jollegruppe har strandet, av flere årsaker.

Tre J/80-er i Bodø

Å få til gode treningsmuligheter og kanskje båt, var sentralt i starten. Vi så mot Trondheim og samarbeid med Melges-miljøet der. Men dit er det 70 mil, som betyr flyreise eller tog i 10 timer. Men i byen var det observert en privat J/80 som lå jevnt over stille ved brygga. Et forsøk på å leie denne, endte med at Bodø Seilforening fikk kjøpe den i stedet. Dette motiverte Remi Rasmussen, Swai, og Kai Linde til å importere hver sin J/80 fra Marstrand. Plutselig hadde vi tre like båter, fantastisk!

Det ble en hektisk vår og en fantastisk treningshelg med Karl Otto Book. Mange av oss «så lyset» da, og skjønte hva som måtte til for å lykkes i seilsportsligaen, sånn noenlunde i hvert fall.

Fokus på båthåndtering

Båthåndtering er sentral i all seiling, og har vært hovedfokus i treningene til nå. Hver torsdag kjører vi regattaer med samme opplegg og kort bane, som i ligaen. Starten er gjerne ved påsketider, og det gir friske og kalde seilaser med litt snøbyger og litt bading. Vi klarer vanligvis å bemanne tre båter, som absolutt gir best trening. Med to blir det oftest mer match racing.

Vinteren brukes til å lære teori, regler, seiltrim og taktikk.

De private båtene har bra utrustning i forhold til ISAF sikkerhetsbestemmelser, og de har deltatt i Vestfjordseilasen og NOR regatta Bødø–Værøy–Bodø. NOR 2016 var tøff, med tidvis frisk vind og mye sjø, «Ziggy» med Kai Linde fullførte da.

VÆRAN RUNDT: Ziggy runder Værøy.

Det er ingen tvil om at foreningens kjøp av J/80 var rett, og fantastisk at det kom to båter til.

I tiden fremover må vi få enda mer struktur på trening. Vi trenger en følgebåt så vi kan se, filme og rettlede. Her må det tenkes nytt. Kanskje vi kan få tak i en bøye/følgebåt?

Flere seilere er ønsket

Til nå har det ikke vært noe fast lag. De som har anledning og lyst melder seg, og i de to årene har 11 forskjellige personer deltatt. Vi prøver å plukke et lag ut fra kunnskap og erfaring. Uriasposten er en erfaren rormann, der har vi veldig få foreløpig.

Vi er 16–20 medlemmer i gruppen, i alle aldre, men flest under 30 år. Noen få har jolleerfaring, ellers er det kjølbåtseilere og -mannskap. Flere ønskes, og det ser ut som det øker litt nå. Alle er velkomne til å være med og prøve seg.

Seilsportsliga til Bodø?

Remi Rasmussen sitter i ligastyret, og har fått forespørsel om Bodø Seilforening kan arrangere ligastevne i 2018. Vi har diskutert med styret, og vi er nå i gang med å kartlegge om det lar seg gjøre praktisk og med tanke på økonomi og risiko.

NSF og seilsportsligaen stiller med ekspertise og arrangerer, men vi må ha en god del folk rundt omkring og matopplegg. Det meste lar seg løse, men økonomien er bøygen. Den største utgiften er leie og bensin til RIB og gummibåter i egnet størrelse.

Så nå kan Bodø og seilforeningen få et nasjonalt stevne, rett utenfor moloen i midnattsol. Vil ikke det være noe? Å seile på hjemmebane?

I MIDNATTSSOL: Et av neste års stevner i seilsportsligaen?