VANT: Seilerne fra Florø var best i Bodø. Fra venstre Fra venstre Even Onstad, Kjetil Karstensen Indrehus, Vegard Reksten Årebråt og Frode Stavang.
VANT: Seilerne fra Florø var best i Bodø. Fra venstre Fra venstre Even Onstad, Kjetil Karstensen Indrehus, Vegard Reksten Årebråt og Frode Stavang.

Florø Seilforening vant serieåpningen

– Vi hadde gode starter, forsøkte å seile enkelt og vi brukte rutinen vår, sier Frode Stavang, skipper på Florø-laget som vant serieåpningen i seilsportsligaens 1. divisjon.

Publisert Sist oppdatert

Frode Stavang, Even Onstad, Kjetil Karstensen Indrehus og Vegard Reksten Årebrot utgjorde laget til Florø Seilforening som feide all motstand til side da Norsk Seilsportsligas 1. divisjon åpnet sesongen i Bodø denne helgen. Laget vant fem av de syv seilasene som ble avviklet. I de to øvrige kom de i mål som nummer to.

Gjorde det enkelt

– Vi var litt for tidlig ute i starten i en av seilasene og måtte gå tilbake for å starte på nytt, men fordi vi var sperret av båter på begge sider av oss fikk vi ikke snudd umiddelbart og endte til slutt med å starte over hundre meter bak de andre. Men likevel klarte vi å seile oss opp til en annenplass.

Sier en fornøyd Stavang, som kan berette om at de i de andre seilasene hadde gode starter, god fart i båten og at manøvrene satt bra.

– Vi forsøkte å seile enkelt og etter to sesonger i eliteserien har vi jo opparbeidet en viss rutine, sier han.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FLOTTE SEILASER: Selv om ikke Bodø bød på varmen man har i sør, fikk seilerne flotte og utfordrende seilaser.
FLOTTE SEILASER: Selv om ikke Bodø bød på varmen man har i sør, fikk seilerne flotte og utfordrende seilaser.

Ambisjoner om topp fem

Florø Seilforening rykket ned fra eliteserien etter endt 2017-sesong, men etter første runde i 1. divisjon har de på ingen måte tenkt å forbli der uten kamp. Stavang mener at nivået er et hakk lavere i 1. divisjon enn i eliteserien.

– Nå har vi bare seilt en runde, men vi har likevel allerede satt oss som mål at vi skal være med å kjempe om å bli topp fem. Det bør vi ha en god sjanse til.

Blir Florø Seilforening blant de fire beste etter sesongen, vil de i så fall rykke opp igjen i elitedivisjonen til neste år.

De største utfordrerne til Florø-laget var laget fra Bodø, som gledet sitt hjemmepublikum med å ta 2. plass. Deretter fulgte Ålesunds Seilforening.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

2. PLASS: Hjemmelaget fra Bodø sørget for å seile inn en 2. plass.
2. PLASS: Hjemmelaget fra Bodø sørget for å seile inn en 2. plass.

Komplett resultatliste.

Et godt tilbud til ungdom

Florø Seilforening har ingen tilgang til noen J/70 som de kan trene i. Erfaringen laget tar med seg når de seiler i seilsportsligaen, må de derfor bygge opp i andre båttyper. Frode Stavang og Vegard Reksten Årebrot seiler til daglig Express, mens Even Onstad seiler Melges 24.

– Kjetil og Vegard er bare 16 år gamle, og ettersom vi ikke har noe godt tilbud til seilere i denne alderen i foreningen ennå, er seilsportsligaen et kjærkomment tilbud som gjør at vi får beholde dem i foreningen og innen seilsporten. De skal seile på laget i alle rundene i år, sier Stavang.

Seilsportsligarunden i Bodø har gitt seilerne fra Florø blod på tann, og de har allerede bestemt at de kommer med det samme laget til Molde 21. og 22. juli.

Amputert runde

I og med at hele fire lag meldte avbud til den første runden i 1. divisjon i Bodø, ble runden litt amputert og man måtte kjøre med fire i stedet for fem båter i flightene. I tillegg til de ordinære 1. divisjonslagene fikk Bodø Seilforening som arrangør stille med et ekstra lag.

– At arrangøren får lov å stille med et ekstra lag, synes jeg er en veldig god idé. Da vil flere får anledning til å kunne få prøve denne formen for seiling. Jeg synes faktisk at 1. divisjon godt kan inneholde kun 14 lag, og at arrangørene permanent får anledning til å ha med et 15. lag i hver runde, sier Stavang.

På grun av for mye vind søndag, måtte seilerne holde seg på land denne dagen. Derved ble resultatene fra lørdagens seilaser de tellende.

Stavang sier at han har gjort seg sine tanker rundt at fire foreninger, alle fra Østlandet, ikke stilte.

– Jeg er overrasket over at disse store klubbene ikke har mer orden på sakene sine, og jeg synes i det minste at de av respekt for de andre lagene, burde ha stilt lag.

Argumentet om at det er langt å reise til Bodø, kjøper han ikke:

– For å komme til Bodø må vi først fly til Oslo, for så å ta fly videre til Bodø.

Mye skryt til Bodø Seilforening

Bodø Seilforening får svært mye skryt for de to serierundene foreningen nå har avviklet i seilsportsligaen. Arrangementet har markert seg i bybildet – ikke bare ved at båtene har seilt rett utenfor moloen til byens havn i sentrum.

På forhånd hadde foreningen lagd et 32 siders bilag til Avisa Nordland, og de samarbeidet også med avisen og SailLogic om live-sendinger fra seilasene. De ble streamet på avisens nettsider og på Facebook. I tillegg hadde de rigget til en TV-skjerm av stadion-format ved Molostua, der seilere og publikum holdt til, som viste sendingene.

– Jeg er svært imponert over arrangementet til Bodø Seilforening. De har lagt listen svært høyt, og det skal bli vanskelig for andre arrangører å matche dette, sier Frode Stavang.