TIM SANDBERG: Tim Sandberg kan med fullklaff i Zhik OneStar kunne kalle seg Årets shorthanded-seiler og inneha tittelen alene.

Kan Tim Sandberg ta tittelen?

Tim Sandberg og Sigmund André Hertzberg seiler sammen og ligger likt i konkurransen om å bli Årets Shorthanded-seiler. Men denne helgen kan Tim erobre tittelen alene.

Publisert Sist oppdatert

Tim Sandberg fra Tønsberg Seilforening og Sigmund André Hertzberg fra Oslofjorden Seilklubb seiler sammen om bord i Sun Fast 3300 «Hyrrokin», og de to har nedlagt et stort arbeid i å optimalisere både båt og seg selv denne sesongen. De har ambisjoner om å bli best mulig, og de to har også et blikk rettet mot utlandet og shorthanded-seiling der.

Så langt har de markert seg som sesongens beste shorthanded-seilere, og det er poengmessig helt klart at de begge – eller en av dem – vil bli Årets shorthanded-seiler. Muligheten til å kapre tittelen helt alene har imidlertid Tim i soloseilasen Zhik OneStar. For det ligger i sakens natur at bare en av de to kan seile båten de vanligvis seiler sammen, i en soloseilas. Og valget har falt på Tim.

– Jeg har ikke mulighet til å delta, og som lag har Tim best mulighet til å vinne. Vi har satt opp båten med tanke på singlehanded-seiling, så vi er spente på om det klaffer, sier Sigmund André Hertzberg.

Tim står imidlertid overfor en vanskelig oppgave. Forutsetningene for at han skal kunne ha en sjanse til å lykkes, avhenger også av arrangørene i Fredrikstad. I konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler er det seilernes fire beste resultater (poengmessig) som teller, og den laveste poengsummen av de fire som tilsammen gir de to 524 poeng hver, er 100.

Det betyr at Tim må få mer enn 100 poeng i Zhik Onestar for å kunne forbedre poengsummen sin og klyve til topps på listen alene. Ettersom Zhik OneStar har vektortallet 1 gir 1. plass 100 poeng, men er antallet i klassen 20 eller mer, gir en 1. plass 120 poeng eller mer. Tim er med andre ord avhengig av at arrangøren deler de 44 påmeldte deltagerne inn to like store klasser. Dersom alle starter, vil det gi 122 poeng for 1. plass.

Tim Sandberg må derfor gå «all in» og vinne – og det må være i en klasse med 20 startende eller mer. Kan han etter endt seilas huke av for begge disse forutsetningene, kan han kalle seg Årets shorthanded-seiler – alene. Må han sette rødt kryss over en eller begge forutsetningene, blir han Årets shorthanded-seiler sammen med Sigmund André Hertzberg.

Familie-oppgjør med samme forutsetninger

Yngve og Asbjørn Lønmo fra Hurum ligger på delt 3. plass med lik poengsum, men Yngve, som skal delta i Zhik OneStar, har ikke poenggrunnlag nok til å kunne true de to på toppen av listen. Samme forhold gjelder for ham og faren Asbjørn, som må sitte på land og se på at Yngve seiler. Også Yngve har 100 poeng som sin svakeste poengsum, så også han må vinne i en klasse med 20 deltagere eller mer dersom han skal bli familien Lønmos beste shorthanded-seiler.

Mannsdominert

Soloseiling er en svært mannsdominert øvelse, for i Zhik OneStar er det kun én kvinnelig deltager, Eira Naustvik fra Asker. Hun kan imidlertid ikke gjøre seg forhåpninger om å ta igjen Christine Walder fra Bærum, som topper listen over Årets beste kvinnelige shorthanded-seiler. Christine kan imidlertid teoretisk bli passert av Gina Lillemork Nilsen fra Drøbaksund i sesongens gjenstående regattaer, så i oppgjøret om den tittelen er intet avgjort helt ennå.

Se listen over Årets beste shorthanded-seiler

Bærum Seilforening kan surfe inn

Bærum Seilforening har et solid grep om tittelen Årets shorthanded-forening, og mye skal gå galt for dem om ikke det skal holde helt til sesongens slutt. Hvilken seilforening som vil bli nest best, er imidlertid helt åpen. Hele seks foreninger kjemper om å bli det. Få poeng skiller 2. og 7. plass som innehas av Tønsberg, Asker, Bergen, Hurum, Ran og Moss. Av disse viste Asker-seilerne best form under NM, for etter det mesterskapet rykket Asker Seilforening opp fra 8. til 3. plass i lagkonkurransen.

Parallelt med Zhik OneStar avholder vestlendingene sin store soloseilas, Høcom Bergen Singlehanded. Deltagelsen der er jevnstor med OneStar. Hele 44 seilere er påmeldt og det betyr at mange poeng skal deles ut. Mellom Ran og Bergens Seilforening skiller det kun 9,5 poeng, så dem imellom vil resultatene i helgens soloseilas bli helt avgjørende.

Poengene som deles ut der, kan også bringe dem opp i ryggen av Bærum-seilerne og forbi alle Østland-foreningene.

Deltagerlisten har en bred flåte av Bergen-seilere, hele 19 seilere er de mot Rans seks seilere. Mens Bergen satser på bredde, må Ran med andre ord satse på kvalitet om de skal kunne matche storebror-foreningen i Bergen-miljøet. Og der har de noen sterke kort.

Se listen over Årets beste shorthanded-forening

Willy Forland ligger best an

Willy Forland fra Ran er så langt beste shorthanded-seiler fra Vestlandet i år – kun tre poeng foran Kåre Forland fra samme forening. De to seiler ofte sammen, men i Høcom Bergen Singlehanded seiler Willy alene.

Nærmeste utfordrer er Harald Matland fra Nordhordland. Han ligger 40,5 poeng bak Willy Forland, og det er en differanse som glatt kan knappes inn under helgens regatta. Haralds dårligste poengsum som han må forbedre, er 35, og med 100 poeng i seierspotten, vil en seier bringe ham forbi Willy Forland. Willy har imdlertid krutt nok til å forsvare seg, for hans dårligste poengsum er 28. Det betyr at også han med et anstendig resultat vil kunne øke sin nåværende poengsum.

Hvem som blir Vestlandets beste shorthanded-seiler i 2021 er med andre ord ikke avgjort. Fem av de 10 beste seilerne i år stiller til start i Høcom Bergen Singlehanded.

Se listen over Vestlandets beste seilere