ZHIK Skjæløy OneStar og Bergen Singlehanded

VANT: Morten Nissen-Lie vant den ene av de tre klassene i Zhik Skjæløy OneStar i 2016.
VANT: Morten Nissen-Lie vant den ene av de tre klassene i Zhik Skjæløy OneStar i 2016.

Den store soloseilas-helgen

9. september blir den store soloseilas-helgen i Norge i år. Da går både Zhik Skjæløy OneStar og Bergen Siglehanded av stabelen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror ikke vi konkurrerer med hverandre, for det er vel strengt tatt ganske få som vil reise fra Østlandet til Vestlandet – eller vise versa; fra vest til øst – for å seile en soloseilas en lørdag i september, sier Simen Løvgren i klasseklubben Shorthanded Sailing Norway.

Han mener arrangørene kanskje heller kan gjør noe ut av at regattaene går parallelt og markere at det denne helgen er soloseiling som står i fokus i seilNorge.

Påmelding åpner 15. mars

Begge regattaene går 9. september, og onsdag 15. mars kl 09:00 åpner påmeldingen til den ene av dem, Zhik Skjæløy OneStar i regi av Fredrikstad Seilforening.

Bergens Seilforening, som arrangerer Bergen Singlehanded, har ennå ikke åpnet sin påmelding. Begge regattaene er viktige på SEILmagasinet Shorthanded-ranking og i konkurransen om å bli Årets Shorthanded-seiler. De har begge vekttall 1,0.

Etter noen år med litt laber deltagelse – 26 seilere i 2016 og 29 i 2015 – håper arrangørene på å nå tilbake til gamle høyder i år. Rekorden var i 2014, da 55 båter stilte til start. I 2013 var det 49 og i 2012 deltok 40 seilere.

Dugnadsinnsats

– At vi nå er tidlig ute med påmeldingen og at sponsoren vår, Zhik, stiller med mange premier, håper vi vil bidra til å øke interessen og få flere til å planlegge seilasen inn i seilsesongen sin, sier Simen Løvgren, som i år er arangementsansvarlig.

– I praksis er det Zhik Skjæløy OneStar som er det viktigste Shorthanded Sailing Norway nå steller med. Det er ikke lenger så mye aktivitet i klasseklubben, men vi tar jobben med å avvikle Zhik Skjæløy OneStar på dugnad sammen med Fredrikstad Seilforening. Dette er et lavkostnadsprosjekt som gjør at vi kan holde startkontingenten nede på 250 kroner, sier Løvgren.

Soloseilas i Nord-Norge

SeilNorge har ytterligere en stor soloseilas, og den går i Bodø. Swai Bodø Singlehanded, som i år er terminfestet til 2. september, er landets tredje store og markante soloseilas.

16 seilere deltok der i 2016. Påmeldingen til Swai Bodø Singlehanded har heller ikke åpnet ennå. Også den har vekttall 1,00, slik at alle de tre soloseialsene i år stiller på lik linje med hensyn til viktighet.