I TÊT: Terje Gilje-Sørnes (t.v.) leder så langt konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler, Godt med poeng fikk han i Shetland Race sammen med Lars Enok Wang.

Terje Gilje-Sørnes leder an

Terje Gilje-Sørnes fra Gandsfjord ligger så langt best an til å bli Årets shorthanded-seiler. Men han har mange utfordrere.

Publisert Sist oppdatert

Terje Gilje-Sørnes kan se tilbake på sin aller beste sesong som shorthanded-seiler. Etter 2. plass i Seilmakeren Doublehanded, seiler i Stavanger Singlehanded, seier på etappen fra Bergen til Lerwick i Shetland Race og annenplass på returetappen til Bergen, har han samlet tilsammen 344 poeng. Det er 4,5 poeng mer en Morten Knudsen fra Moss.

Begge har fire tellende seilaser i sin poengsum og begge må ha godt over cirka 65 poeng for å kunne forbedre poengsummen sin i den resterende delen av sesongen.

På tredjeplass følger far og sønn Lønmo; Asbjørn og Yngve. fra Hurum De har 320 poeng – 24 poeng bak Terje. 11 poeng bak dem igjen følger Sigmund André Hertzberg fra Tønsberg. Og videre bakover er det veldig tett. Felles for alle seilerne på topp 10-listen er at de har fire tellende resultater i banken og at de alle må ha rundt 60 poeng for å kunne forbedre poengsummen sin. Det er med andre ord svært jevnt, og det brygger opp til en spennende avslutning på sesongen.

Se hele listen over Årets shorthanded-seilere

De ti i têt skal imidlertid ikke føle seg for sikre på at tittelen Årets shorthanded-seiler skal tilfalle en av dem. For på 11. plass følger en seiler som har sin poengsum kun fra tre resultater, og med 65 poeng i sin neste regatta vil Øyvind Knudsen fra Moss kunne passere dem alle. Øyvind Knudsen ble europamester i shorthanded-seiling i år, vant Færderseilasen og ble nummer 3 i Kaupangleden. Øyvind ble Årets shorthanded-seiler i 2022, og han er med andre ord absolutt i posisjon til å kunne forsvare tittelen i år.

Ledende Terje Gilje-Sørnes seiler en JPK 10.30, men har tidligere seilt Elann 37, Elan 410 og Express. Han er dessuten leder av Gandsfjord Seilforening.

DANMARK: «Lethe» passerer toppen av Møn, fotografert av konkurrent. Båten med Øyvind og Morten Knudsen ble europamestere.
EUROPAMESTERE: Karl Otto og Maren Magda Book var først i mål, og vant også på korrigert tid.

Damene har en skummel utfordrer

Blant damene er Bente Vikenes, i likhet med på shorthanded-rankingen, den med flest poeng. Potten hennes lyder så langt på 202, 45 poeng. Det gir henne en solid ledelse over Gina Lillemork-Nilsen fra Drøbaksund som har 138,23 poeng. Begge har sine poeng fra fire regattaer.

På tredjeplass ligger Maren Magda Book fra Åsgårdstrand. Hun ble europamester sammen med mannen sin, Karl Otto Book, og for den prestasjonen fikk hun 120 poeng. Det betyr at for enhver shorthanded-regatta hun stiller opp i utover høsten, så vil hun kunne øke poengsummen sin. Og da er plutselig de 83 poengene hun må kapre for å ta igjen Bente Vikenes, som for øvrig er regjerende shorthanded-seiler på damesiden, så mye.

Og av store regattaer som kan gi godt med poeng og som gjenstår i årets sesong, er Bergen Singlehanded, Raymarine Hankø OneStar og NM i shorthanded-seiling. De to første har vektor 1,0. NM har vektor 1,25.

Tønsberg-seilerne i têt

Seilerne fra Tønsberg har vært de beste shorthanded-seilerne så langt i år. De har en relativt komfortabel ledelse til Ran Seilforening på 2. plass. Ned til Gandsfjord Seilforeniing på 3. plass er det mindre poeng, og deretter er det tett mellom Asket, Moss og Bundefjorden Seilforening.

17 foreninger har så langt klart å danne et lag – noe som krever at minst seks personer fra foreningen har scoret shorthanded-poeng i år. Fire seilforeninger mangler imidlertid kun én seiler for å få fullt lag, og det er foreningene Stavanger, Drøbaksund, Ullern og Brevik. Så her er det bare å dra bryggeseilerne med ut på en regatta eller to i løpet av høsten!

Se hele listen over Årets shorthanded-foreninger