Slipp fjorden fri

Det er ikke så mange som svinger til styrbord før Svanøya rett sør for Florø. Det lengtes nordover. Det hastes sørover. Den krokete fjorden i øst er beroligende vakker og passe spektakulær. Enn så lenge er den også ren.

Publisert Sist oppdatert

Vi dreide roret mot styrbord og båten lystret villig vekk. Nytt farvann er alltid velkomment for både skipper og båt. Målet denne gangen var litt annerledes enn vanlig. Vi ville se hvordan en søppelplass ser ut. Eller rettere sagt; vi ville se hvordan en fjord tar seg ut før gruveavfall i store høyder dumpes.

For akkurat nå er det bare i hodet på Regjeringen at Førdefjorden er et helt naturlig sted å dumpe søppel. Den blå-blå regjeringen har gitt et selskap med tre ansatte uten gruvekompetanse tillatelse til å dumpe 11 tonn gruveavfall hvert minutt, 24 timer i døgnet i 50 år fremover rett ut i fjorden. Resultatet blir et undervannsberg på 300 millioner tonn. Noe av dette er giftstoffer, men alt er finmalt berg som kommer til å legge området der det dumpes, øde i lang tid. Regjeringen har nærmest også vedtatt at det finmalte gruvestøvet skal legge seg pent og rolig på havbunnen – og ikke spre seg. Tidevann og havstrømmer står mot politiske beslutninger.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER