Spenning venter i Holland

Den årlige Grade 1 regattaen for OL klassene i Medemblik står for døren. Resultatene her kan bety et være eller ikke være for norske OL håp

Publisert

Regattaen som i år har fått ny hovedsponsor og dermed skiftet navn til Delta Lloyd regatta samler som vanlig alle de beste seilerne i verden, denne gangen riktignok uten at amerikanerne er på plass. Regattaen blir derfor viktig når NSF skal evaluere OL håpene i klasser der det er flere enn en norsk seiler som slåss om plassen, og ikke minst om hvem som endelig vi passere nåløyet til Olympiatoppen for deltakelse i OL. Seilasene går i tidsrommet 21-25. mai.

Etter seieren i Hyeres har det norske Ynglinglaget med Siren Sundby, Lise Birgitte Fredriksen og Alexandra Koefoed blitt lansert av flere norske dagsaviser som et av de norske medaljehåpene i OL. Nå skal laget vise at de kan være stabile i toppen.  22 ynglinger stiller til start i Medemblik, med alle de beste seilerne på plass, altså unntatt USA. Nederlenderne  har sin OL uttagning i denne regattaen

Stargutta har ikke mistet motet etter VM der de ikke klarte å kvalifisere Norge til OL. Nå åpner Eivind Melleby og Petter Mørland Pedersen døren på gløtt for ytterligere satsng mot OL i 2012 og regattaen i Holland blir deres første møte med verdenseliten etter VM. 31 båter stiller til start, - ingen fra USA eller FRA, men ellers er alle de beste på plass.

Jannicke Stålstrøm tok bronse i Hyeres, men måtte bryte EM uken etter med halsonde og forkjølelse. Nå er hun forhåpentligvis restituert og tibake for fullt. Hun møter 24 skarpskodde konkurrenter i RS:X klassen.

I jenteklassen Laser Radial er tre norske seilere blant de 85 som deltar i regattaen. Alle har ambisjoner om OL deltakelse, selv om i hvert fall to av dem opprinnelig satser mot 2012. Nå tegner uttaket til å bli et bikkjeslagsmål mellom Elin Samdal og Cathrine Gjerpen, med unge Anette Melsom Myhre som outsider. NSF har lagt begrensninger i vindstyrken på gyldigheten av seilasene som OL uttak og erklært at bare seilaser med mindre enn 10 knops vind gjelder. Det kompliserer uttaket og det skal bli interessant å se hva landslagssjefen Espen Guttormsen kommer til etter regattaen.

Vinneren av uttaket skal også gjennom Olympiatoppen og som den klassen med de dårligste internasjonale plasseringene i år skal laserjentene også overbevise Jarle Aambø & Co før OL biletten er klar.

Laserklassen bir som vanlig beinhard med 151 båter til start. Her får OL konkurrentene Kristian Ruth og Stian Tuv konkurranse fra fjorårets verdensmester i E-jolle, den superlovende Mossingen Mathias Mollatt. Ruth er klart best i OL uttaket og har med sin 6. plass fra Hyeres bekreftet at det blir norsk Laser i Qingdao.

Peer Moberg har ikke lyktes helt i finnjolla siden 3. plassen i prøve OL i august ifjor. Nå får han en ny sjanse og blant 46 finnjoller får han litt av hvert å slåss mot. I Medemblik er det ofte lett vind. Det burde i så fall passe Moberg bra ettersom han optimalisert treningen i år mot forventet lettvær i Qingdao.

49er seilerne har ennå tilgde å bli blant de 15 beste i et grade 1 oppgjør. I alle de siste regattaene de har deltatt har Christopher Gundersen og frode Bovim endt rundt eller litt under 20. plass. For å overbevise om at de har noe i OL å gjøre bør de klare topp 15 denne gangen, en tøff, men ikke umulig oppgave i et felt med bare 50 båter.

Powered by Labrador CMS