Standardbåt fra Juan K

Den argentinske designeren Juan Kouyoumdjian har tegnet vinnerne av begge de siste Volvo Ocean Race. Som et kostnadseffektivt alternativ for nye deltakere i det neste lanseres nå en standardbåt basert på VO70 regelen.

Publisert

Knut Frostad og teamet hans jobber iherdig for å få ned kostandene til det neste racet. Derfor har man vurdert alternativene til å få designet nye båter. Et slikt alternativ er å gi de eksisterende båtene visse fordeler, som å kunne seile med en noe tyngre bulb. Et annet er å lansere en standardbåt som kan bygges i flere eksemplarer. Det vil i så fall få designkostnadene ned og vil være et interessant innspill i den generelle problemstillingen om ny i motsetning til gammel båt.

Volvo Ocean Race har derfor engasjert designeren Juan Kouyoumdjian som til nå har kommet opp med de beste båtene etter den nye VO70 regelen, vinnerbåtene ABN AMro One fra det forrige, og Ericsson 4 fra dette racet, til å komme opp med en starndard design. Det var slik det på mange måter fungerte på slutten av VO60 perioden da så godt som alle båtene var tegnet av Bruce Farr og ga lite spillerom for individuelle tilpasninger.

Dette betyr ikke på noen måte at man går bort fra konseptet om en åpen regel der designerne kan boltre seg fritt innenfor de toleransene reglene åpner for, men en standardverson vil åpenbart være et interessant alternativ for et kostnadsbevisst syndikat.

Juan K har også lansert en 6.5 meter sportsbåt som vi tidligere har omtalt i Seilas. Her kan du se videoen som vier en VO70 i miniformat:Powered by Labrador CMS