Askøy Seilforening

URD: Stormen Urd gjorde ugagn med jolle-teltet.
URD: Stormen Urd gjorde ugagn med jolle-teltet.

Stri dugnadstørn mot uværet

Selv om anlegget til Askøy Seilforening ligger godt skjermet for de fleste vindretninger, er den ikke helt fritatt for ekstremvær.

Publisert Sist oppdatert

I havneprosedyren ligger det flere elementer av sikring, slik at båteier til enhver tid vet hvilke regler som gjelder.

Ved vintersesongens begynnelse har vi fast prosedyre der vi minner om viktigheten av tilstrekkelig fortøyning og surring av seil (med mindre seilene tas av båten). Dette gjorde vi også høsten 2016, i tillegg tok vi en ekstra runde på båter og brygger i forkant av ekstremværet Urd i julehelgen.

Urd gjorde sitt

Likevel kom vi ikke uskadd fra uværet: Det store jolle­teltet (en Rubbhall på ca. 200 m2) fikk sitt endelikt 2. juledag om kvelden, og B-bryggen ble godt mørbanket. Mange av festene røk og bryggen slanget seg frem og tilbake i de verste stormkastene.

I slike stunder blir frivilligheten satt på prøve, en prøve som medlemmene i foreningen besto med glans!

De første var på plass allerede julaften og startet sikringsarbeidet. Dette fortsatte 1. juledag, og utover dagen 2. juledag var 15–20 av våre medlemmer på plass. Trosser ble strukket, kjettinger satt på, seil reddet, men ingen kunne gjøre noe med jolleteltet. Det ble for farlig å oppholde seg rundt teltet – det ble ofret.

Rundt midnatt natt til 3. juledag gikk de siste hjem. Da hadde vinden løyet betraktelig.

Allerede kl 1100 tirsdagen var 30 medlemmer på plass til ryddedugnad (takket være et glimrende varslingsregime som vi har i XMarina). Alle joller, master, seil og brett som var i jolleteltet var intakte og ble flyttet til ny, sikker oppbevaring.

Nytt uvær

Men det var ikke over med det: Nytt uvær ble meldt i nyttårshelgen, og prosedyren var den samme: sikre og bemanne opp. Nå var mye godt arbeid utført i oppholdet mellom uværene, så denne gangen ble ikke noe ødelagt.

I disse dager holder vi på med ny, permanent sikring av B-bryggen, og vi tar samtidig runden og fotograferer alle bryggefestene og loddene på C- og A-bryggen ved hjelp av Rov fra Blue Solutions.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe: Vi får en full gjennomgang av hele brygge­anlegget og ved hjelp av denne tilstandsrapporten starter vi nå et nytt og forbedret vedlikeholdsregime i havnen.

Jolleteltet erstattes i løpet av våren, så snart er alt tilbake til normalen.