Svenskene tester ny medaljefinale

Årets svenske mesterskap i seiling avgjøres i én finaleseilas med kun tre deltakere

Publisert

I mesterskapet for Laser Standard og Laser Radial gjennomføres fem kvalifiseringsseilaser, mens Kona, 470, F18 og CB66 skal seile åtte seilaser før de tre beste båtene møtes i en medaljefinale. Før denne strykes alle tidligere plasseringer og medaljefordelingen skjer etter resultatene i denne ene seilasen, dvs at vinneren blir svenske mester. Resultatene fra kvalifiseringssseilasene gjelder for plasseringene fra 4 og nedover.

Dette er en spisset form for ISAFs medaljefinale og en variant av superfinalene som Danmark og Norge tidligere har gått inn for. I superfinalen møtes de tre beste i en "sail off" der vinneren blir den som først vinner to seilaser. Alternativt med seks båter i finalene der den siste båten i hvert heat elimineres før det gjenstår tre båter som deretter går til superfinalen.

Svenskenes initiativ tyder på at de ikke er fornøyd med ISAFs medaljefinaler, noe som er forståelig ettersom de svenske seilerne kom dårlig ut av medaljefinalene i OL, og i hvert fall Rasmus Myrgren i Laser hadde sikret medalje med et system likt det svenskene nå skal praktisere under SM.

Kanskje er dette starten på en ny debatt rundt formatet på de olympiske seilaser.

Powered by Labrador CMS