TeamOrigin satser på TP 52

TP52 klassen er verdens mest prestisjefulle klasse innen for seiling for øyeblikket. Nå kaster enda et America’s Cup lag seg på sirkuset. Se film

Publisert

For øyeblikket seiles siste runde av Med Cup i Spania. I går blåste det 27 knop med stor og rotete sjø utenfor Cartagena. Det New Zealandske America’s Cup laget tok ikke uventet ledelsen. De har vært sterkest i hele år.

– Vår største beskymring var å ikke ødelege noe, og vi gjorde alt vi kunne for å unnga det, bortsett fra å seile sakte. Vi hadde et fantastisk lag som jobber hele tiden. Mange års sammarbeid gjør den store forskjellen, fordi det er umulig å kommunisere under slike forhold, forteller Ray Davies fra Emirates Team New Zealand på Audi Med Cups nettsider.

Fra America’s Cup til TP52

Fram XIV er bygget for TP52-klassen, men utviklingen går styggfort, slik at båten ikke lengere holder mål. For å konkurrere i denne ligaen krever det også å bygge et lag som kan seile sammen profesjonelt.

Det høye nivået trekker America’s Cup seilere som er arbeidsløse inntill konflikten mellom Alinghi og BMW Oracle har løst seg. Det er derfor ingen overraskelse at det Britiske America’s Cup laget har planer om å satse TP 52.

Raskere båter

Fra neste år vil det bli regelforandringer i TP 52 klassen. For å holde verdien på båtene vil det bli gjort regelforandringer slik at båtene kan seile mer fordelaktig under IRC-reglen. Neste års TP52 båyer vil få dypere og tyngere kjøl. De vil også få fathead storseil og sannsynligvis litt kortere bom. Det vil gjøre båtene enda raskere.

I år er det båter fra konstruktørene Botin / Carkeek og fra Judel / Vrolijk som dominerer. Farr har ingen aktive båter med i år.

TeamOrigin stser på en båt fra Juan Kouyoumdjian. Han har hatt stor suksess i Volvo Ocean Race og tegnet båter for ABN Amro og Ericsson. Juan K overrasker med nye ideer, og det blir spennende å se hva han finner på for TeamOrigin.

Nybegynnerklassen

Det finnes også en klasse i Med Cup for seilere med litt mindre midler. GP42 klassen er som en forminket TP52 båt. I denne klassen er «Islas Canarias Puerto Calero» suveren. Båten er svært lik norske «Al Capone». Begge båtene er tegnet av Botin / Carkeek.

Du kan se film av GP42 båten «Al Capone» i 20 knop under årets Hollenderseilas her.

Du finner mer info om Audi MedCup her.

Film fra gårsdagens seilaser.

Powered by Labrador CMS