Tidligere OL-medaljør raskest i «Tjörn Runt»

526 båter stilte på startstreken under «Tjørn rundt». Av dem var fem rene jentebåter, og 13 båter norske.

Publisert

OVER: Jentegjengen på «Ada» endte på 466 plass, men tok det med knusende ro.  FOTO TIL HØYRE: Guttene fra Larvik SF slapper av etter vel gjennomført seilas. Fra venstre: Hans Haegerström, Glenn Haugestad, Kristoffer Borge, Raymond Raastad, Ole Oscar Hvass, Kjetil Andre Engvoldsen, Jørn Spetalen, Kristian Hender, Lars Jonas Ødegaard og Øyvind Gjone. alle foto: Lisa Nestorson.

Den raskeste båten gjennomførte Tjörn Runt på tre timer, syv minutter og 54 sekunder. Den tidligere OL-bronsevinner Göran Marström seilte en M20, og vant knepent mot Johnie Berntsson i en IMS 55 som krysset mållinjen drøye 1,5 minutter senere.

Etter korrigering for LYS-tall ble imidlertid Arne Goksöyr, som seilte en K 32 Kravell, den suverene vinneren av kalaset på tiden fire timer, 36 minutter og 39 sekunder. Den korrigerte tiden var identisk, ettersom båtens LYS-tall var 1,00.

Alle kan vinne

Den 15. august år 2009 var det 46. året at seilasen ble arrangert, og 526 båter stilte på startstreken. Av dem var fem rene jentebåter, og 13 båter norske. En av grunnene til det høye deltakerantallet er at olympiske mestere kjemper side om side med vanlige hobbyseilere. Systemet med LYS-tall gir alle en real mulighet til å vinne.

Glade norske gutter

Dagen startet delvis overskyet med vind på 4-5 m/sek. Etter hvert blåste det opp til 11 m/sek, og regnet skyllet innover deltakerne. Det la likevel ingen demper på stemningen under After Sail ble arrangert i gjestehavnen på til Stenungsbaden Yacht Club. Der fant vi besetningen på «Celsius», 11 norske mannfolk fra Larvik SF:

–Vi har en Ilc 40 og brukte tre timer, 34 minutter og 37 sekunder, og endte på 161. plass. Noen av oss har seilt Tjörn Runt seks år, andre to eller 15. Konkurransen trekker naturligvis, men det viktigste med arrangementet er den sosiale biten, forteller førstestyrmann Ole Oscar Hvass med glimt i øyet.

Alt har gått strålende, bortsette fra at vi kunne ønske at vi hadde seilt litt fortere! Det er det eneste, konkluderer han blidt.

Jenter i vinden

Bare fem av båtene i årets Tjörn Runt var rene jentebåter. Om bord i «Ada» en 50 fots Bavaria som var leid for anledningen, hersket lokale Tjörn-jenter med skipper Liselott Kantling i spissen. Etter en treg start fikk de til slutt vind i seilene, og tok seg sågar tid til å ta bølgen for publikum da de nådde Kyrkesund:

Tjörn Runt er definitivt en opplevelse vi skal gjentas neste år, smiler de fornøyd.

Bohuslän er fantastisk vakkert! Og på seks timer, ti minutter og 17 sekunder får en med mye skjærgård, det skal være visst, ler gjengen.

Mottoet til jentene er at det viktigste ikke er å vinne, men å delta. De endte på en 466 plass totalt. Om det skyldes de fulle vanntankene, det overraskende store antallet alger på båtens skrog som ikke lot seg skrape vekk med isskrape kvelden i forveien eller også forvirringen rundt starttid, det vites ei. Men at en skal lete lenge etter en båt med bedre stemning og mer sammensveiset gjeng, det er garantert.

Fakta Tjörn Runt

År 2009 er 46 gangen seilasen arrangeres

Starten går utenfor Stenungsön og målgang skjer i den indre delen av Stigfjorden i Bohuslän.

Vinner år 2009 ble Arne Goksöyr som seilte en K 32 Kravell på tiden 4.36.39.

13 norske båter deltok

Bruk av LYS-tall gjør at alle konkurrerer på lik linje.

De mest populære tilskuerplassene er på Klädesholmen, i Kyrkesund og svabergene utenfor Björholmen på Tjörns vestside.