Tre VM med norske deltakere starter mandag

Med god seiling og litt flaks kan det bli norske topplasseringer når VM i 5.5 m, X-99 og Finn Gold Cup starter mandag, to av dem på hjemmebane.

Publisert

Nergaard forsvarer VM Gull

Der det nok ligger best til rette for norske topplasseringer er i 5.5 meter klassen, der mange av deltakerne har varmet opp under Hankø Race Week og gullpokalseilasene tidligere i uken. Alle de beste i klassen er samlet, kanskje med unntak av Flavio Marazzi fra Sveits som prioriterer Starbåt EM som går parallelt, og Odd Roar Lofterød som har sykdomsforfall. I dette feltet med ca 30 deltakende båter er Kristian Nergaard, Johan Barne (SWE) og Petrus Eide klare favoritter. Nergaard vant Gullpokalen suverent og tok tre strake seire, kun utfordret av sveitseren Jürg Menzi i «Marie Francoise» i en av dem. Regn også med Gavin McKinney i «John B» fra Bahamas, Thomas Burger i «Odlo» og Eivind Astrup som vant Hankø Race Week. Outsidere er veteranen Jussi Gullichsen fra Finland og Hans Nadorp fra Nederland.

Mange fra Risør

Evolusion båtene fra åttitallet er nå samlet i Risør. Her seiler en flåte på 12 båter tette og morsomme regattaer rett utenfor stuedøren. Fem av dem har tatt veien til Hankø der de også før følge av fire klassiske båter, den eldste av dem «Sublimare», Emil Engebrigrsens gamle «Norna VIII» som Kong Olav fikk bygget i 1953 og som Finn Chr. Ferner vant Gullpokalen med i 1956. I dette feltet savnes for øvrig «Bingo» fra 1966 som nyrestaurert og lekker stadig biter fra seg mot nyere båter i Risør.

I Finn Gold Cup i danske Vallensbæk ed det påmeldt hele 98 båter fra 30 nasjoner. Hjemmefavoritt er Jonas Høegh Christensen som seiler sin første regatta siden OL i Qingdao. Han spår vekslende vind, både i styrke og retning, men med store havdønninger. Regattaen vil bli filmet for TV og "live" tracking skal gjør det mulig å følge seilerne fra slag til slag og jibb til jibb via internet.

Følg multimedia her

Alle verdens beste Finnjolleseilerne er på plass. Her er listen over de fremste favorittene:

Rafael Trujillo (ESP) – World Ranking 1st

Pieter Jan Postma (NED) – World Ranking 2nd

Ivan Kljakovic Gaspic (CRO) – World Ranking 3rd

Gasper Vincec (SLO) – World Ranking 4th

Daniel Birgmark (SWE) – World Ranking 5th

Zach Railey (USA) - World Ranking 6th

Jonas Høgh-Christensen (DEN) – World Ranking 8th

Ed Wright (GBR) – World Ranking 10th

Rafal Szukiel (POL) – World Ranking 11th

Giles Scott (GBR) – World Ranking 17th

Peer Moberg (NOR),

Eduard Skornyakov (RUS)

Tapio Nirkko (FIN)

Bryan Boyd (USA)

Marin Misura (CRO)

Michael Maier (CZE)

Deniss Karpak (EST)

30 X-99 i Åsgårdstrand

Christian Soyka fra Tyskland er den sørste favoritten. Han har vunnet VM de siste årene. Ellers er det verdt å nevne svenske Patrik Person som har vært blant dfe beste i klassen de siste 10 årene, og de danske båtene som alltid er farlige når X-99 klassen samles ti internasjonale mesterskap.

Kjell C. Ludvigsen fra Arendal, med 5 plass fra et tidligere VM i Grømiz er kanskje den største norske favoritten, men se også opp for Jon Håvard Loge som ble best av de norske i Hankø Race Week, og hjemmefavoritten Pål Bratbak som fredag kom hjem etter et strabasiøs Atlanterhavsferd der han og famlilien vant ARC seilasen totalt.

Norske deltakere:

NOR 547 iBåt 2.0 Tor Sivertsen KNS

NOR 572 Skjær Flaks Jon Stenslet KNS

NOR 584 Pollux Preben Kristiansen Sjøkrigsskolen SF

NOR 515 Aquila II Magnus Brun DSSF

NOR 563 Sparebanken Vest Frode Stavang Florø Seilforening

NOR 574 Kryss Tom Clement Ludvigsen

NOR 463 Xess Jon Håvard Loge Bærum Seilforening

NOR 287 Slappa Tobias Brodtkorb Holmestrand

NOR 59 Jeppx Rune Øverås KNS

NOR 346 Piano Petter Hagelund

NOR 546 Xellence Geir Grasmo Mandal Seilforening

NOR 591 Castor Pål Bratbak Åsgårdstrand

Powered by Labrador CMS