Norgescup-åpning i Asker

VANSKELIG: Det var vanskelige forhold under norgescup-åpningen i Asker og spesielt for Optimist-seilerne ble det mye venting.

Tricky forhold i ustabile byger

Det ble utfordrende både for seilere og arrangører under borgescup-åpningen i Asker.

Publisert Sist oppdatert

Det var værgudene som dikterte «showet» under norgescupen i Asker i helgen. Iskald, instabil luft hvor man kunne se bygene komme og gå over land i nord – for så en gang i blant sende litt vind utpå fjorden. Slik var forholdene både lørdag og søndag.

Det gjorde det utfordrende for de rundt 300 seilerne som deltok i deres higen etter å finne raskeste vei rundt banen, og det gjorde det utfordrende for de nærmere 60 folkene arrangørstaben å få avviklet det hele.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

300 SEILERE: 300 seilere og minst 300 foreldre og trenere ? i tillegg til 60 funksjonærer; det var folksomt på Blakstadtangen da NC-sesongen åpnet.

– Men vi kom heldigvis i mål og fikk godkjente norgescup-resultater i alle klassene, sier Asker Seilforenings leder, Svein Are Løtveit.

Mange joller og mange merker

Størst utfordring var det på Optimist-banen der hele 130 joller var samlet i samme start og i ett felt. Med slengete og uforutsigbar vind, trapesbane med mange merker og 300 meter lang startlinje var det ikke bare enkelt for mannskapet i regatta- og bøyebåter å få lagt en bane som kunne gi noenlunde gode forhold.

– Det var en vanskelig oppgave og balansegang; å få lagt en bane som var god nok og som ga en rask gjennomføring, sier Løtveit.

To seilaser ble det man klarte å få til under de rådende forholdene. Det ble derfor mye venting på de unge seilerne.

Svensk i 29er

29er-seilerne ble holdt lenge på banen på lørdag for å få unnagjort to seilaser, mens de fikk feid gjennom fire seilaser før klokka rakk å slå 13 om søndagen.

Seieren gikk til Göteborg og Sverige ved Hanna Höije og Emma Fridolfsson, mens beste norske lag ble Alexander Hylen Klippenberg og Jeppe Nilsen fra KNS. Emilie Dahl Andersen (KNS) og Maren Edland (Asker) som er nye i klassen i år etter å ha seilt Optimist før det – tok 3. plass

Søskenpar suverene i Europajolle

Lars Johan og Nora Johanne Brodtkorb fra Horten var suverene i Europajolle-klassen og fordelte stort sett de to øverste plasseringene seg imellom gjennom de fem seilasene som ble gjennomført. Regjerende verdensmester, Lars Johan, var aller best – ett poeng foran søsteren.

Aleksandra Gulbrandsen fra Tønsberg tok tredjeplassen.

VINNER: Lars Johan Brodtkorb vant Europajolle-klassen og er på vei til havn i vindstilla etter siste seilas.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Uffe Tomasgaard fortsetter i toppen

Samtidig som han seilte Optimist, ble Uffe Tomasgaard fra Drøbaksund litt overraskende norgesmester i Laser 4.7 i 2015, men han viste til fulle under norgescup-åpningen at det langt fra var noe blaff. Med tre seire og en tellende 5. plass ble han klar vinner i klassen.

Andreas Hjellestad Hella (Hjellestad), som hadde tatt turen over fjellet fra Bergen, ble nummer to, mens Martine B. Thuen fra KNS ble nummer tre i klassen.

Satte gutta på plass

At Laser Radial er OL-klasse for jentene i Laser, gjør det utfordrende for gutta å hevde seg i denne klassen. Selv i fravær av de fire beste Laser Radial-seilerne i landet ble det slik. Caroline Sofia Rosmo (Bundefjorden) og Eline Flotoft Elnan (Asker) viste at de også holder et høyt nivå, og det var kun Mads Severin Hassum-Olsen som klarte å kile seg imellom dem.

Caroline vant foran Mads Severin og Eline.

RADIAL: Caroline Rosmo satte nok en gang alle gutta på plass i Laser Radial.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Jevnt i Laser Standard

Pål Brudevoll fra Drammen og Reidar Fosse fra Asker kom á poeng i Laser Standard, men Pål tok seieren fordi han vant den siste seilasen. I motsetning til i de to andre Laser-klassene som hadde svært god deltagelse, deltok kun seks seilere i Standard-klassen.

Svensk dominans i Optimist

Svenskene stilte med over 30 seilere i Optimist og blant de over 130 seilerne tok de godt for seg av de øverste plassene. Det ble dobbeltseier ved Rasmus Granzin fra KSSS i Stockholm og Lukas Lindström fra Rörvik Segelsällskap. Og blant de 10 beste var det hele seks svenske seilere.

Beste norske seiler ble ikke overraskende Mathias Berthet fra KNS på 3. plass, mens Tobias Sandmo Birkeland fra Ran ble nummer fire. For Berthet-familien ble det god uttelling; lillebror Markus August, var den tredje beste norske seileren i Optimist. Totalt kom han på 6. plass.

FRA STAVANGER: Denne glade gjengen kommer fra Stavanger og er sammen med foreningens kroatiske hovedtrener, Luka Radelic.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Rekrutt fra Lillesand

I rekrutt-klassen Optimist B gikk seieren til Tobias Frigstad fra Lillesand, foran Sverre Langaas-Holt (KNS) og Jenny Skirstad Pollen fra Bærum.

Se komplett resultatliste.

29ere på vinnerbildet

PLASS FOR MERKET: Erik Utne Poppe tok vinnerbildet i Instagram-bildet.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Mens seilerne konkurrerte utpå banen, kunne foreldre og følgere konkurrere som fotografer. Asker Seilforening hadde invitert til Instagram-konkurranse, og vinnerbildet ble tatt av Erik Utne Poppe. Det var hentet fra en merkerunding i 29er-klassen.

«Bildet har god balanse, setter seilingen i fokus og beskrivende action. Tett på med fine farger», heter det om vinnerbildet.

Se de øvrige Instagram-bildene