Vant America´s Cup med ett sekund

I den jevneste og mest spennende seilasen i America´s Cups historie sikret Alinghi fortsatt seiling i Europa for verdens mest prestisjefylte trofé.

Publisert

De to båtene kom jevnt ovcer strartlinjen for styrbords halser med TNZ noen centimeter foran. Båtene lå likevel som limt på det meste af den første kryssen, men en svak vindkantring til venstre ga TNZ et overtak på en båtlengde på det meste. Helt på slutte av kryssen greide Alighi med sterk taktisk seiling å komme seg foran ved runding, mend forspranget var som intet å regne, - 7 sekunder.

På lensen greide TNZ å passere Alinghi og båtene valgte hvert sitt rundingsmerke, Alinghi til høyre og TNZ til venstre, 14 sekunders ledelse til TNZ. Den andre kryssen blik like nervepirrende spennende. Båtfarten er jevnere enn på to Ynglinger, men igjen klarer Alinghi ved taktisk superb seiling å klatre helt innpå konkurrenten. Båtene duellerer tett mot slutten av kryssen og helt oppunder merket oppstår en situasjon der TNZ enten slår for nær eller unnlater å holde klar i en styrbrd/babord situasjon.

TNZ idømmes straff og det kan se ut som om matchen er avgjort. Ved merket leder Alinghi med 12 sekunder. På den avsluttende lensen seiler båtene inn i en løyende vind og fra 15 knop på det meste er det kun 2-4 knop over mållinjen. TNZ jibber febrilsk i håp om at ALinghi skal misse i en av sine jibber, og ganske riktig, det er nettopp hav som skjer. TNZ kommer seg forbi og opparbeider seg et forsprang på 2-3 båtlengder. TNZ kommer ut av strafferunden helt jevnt med Alihgni, men sistnevnte krysser mållinjen først med ETT SEKUND TIL GODE, i den jevneste America´s Cup seilasen noensinne.

Store gledesscener ombord på Alinghi og Ernessto Bertarelli får sin dusj i champagne. Spania har allerede levert sin utfordring og blir dermed som ventet challenger of record. Det betyr nye AC seilaser i Valencia.

Powered by Labrador CMS