VM i X-41 i Arendal

LEXINGTON: Først i himmelen, så i helvete

LEXINGTON: Først i himmelen, så i helvete

Da de kom i mål var Thomas Føyen & Co i LEXINGTON i himmelen. De hadde tatt sølv i VM. Et par timer etter på var de i helvete – på den forsmederlige 4. plassen.

Publisert Sist oppdatert

 

Med de estiske verdensmestrene fraværende i den siste seilasen i VM for X-41 i Arendal – Mati Sepp og mannskapet hans hadde allerede vunnet – var det først og fremst kampen om sølvmedaljen som hadde størst fokus.

Og den avgjorde Thomas Føyen og mannskapet om bord i LEXINGTON, som ble nummer to, bak finske Kenneth Thelen i NICOLE 4 som vant og dermed også sikret seg bronsen.

Så det ut for.

For rett etter at båtene var kommet i havn, ble protestsaken fra i går gjenåpnet, og den falt ikke heldig ut for LEXINGTON.

I går ble de først diskvalifisert for tjuvstart i en seilas de vant. LEXINGTON-laget protesterte på avgjørelsen og mente det var blitt gjort en formalfeil i startbåten.

– Vi observerte at flagget for tjuvstart ble heist, og vi så at en del båter gikk tilbake. Vi var usikre om vi var blant dem som hadde vært for tidlig over, så vi holdt øye med flagget for å se om det ble tatt ned. Da det hadde gått 3 minutter og 15 sekunder, mente vi å kunne se at flagget ble tatt ned, og det heter i reglene at det skal henge oppe i 4 minutter om det fortsatt er båter som ikke har gått tilbake. Da det ble tatt ned tidligere regnet vi med at alle som var blitt tatt, hadde gått tilbake og at tjuvstarten ikke gjaldt oss. Og dette fikk vi gehør for i protestmøtet da starteren mente at han nok kunne ha tatt ned flagget litt tidlig, forteller Thomas Føyen til SEILmagasinet.

Senere kom starteren på en telefonsamtale han hadde hatt og at han hadde tatt ned flagget rett etter den. Dermed sjekket han tidspunktet for samtalen og tidspunktet for starten, og sammenligningen viste at det måtte ha gått 9 minutter før X-flagget ble tatt ned. At det bare hadde gått 3 min. 15 sek måtte derfor ha vært en feilobservasjon fra LEXINGTON.

Dermed ble protestsaken gjenopptatt, og starterens ord ble hørt. LEXINGTON hadde tjuvstartet, og det hadde ikke blitt begått noen formalfeil – og LEXINGTON mistet derved førsteplassen sin og sølvmedaljen sammenlagt.

– Det var en skikkelig nedtur, innrømmer Thomas Føyen.

Resultatlisten viser da at sølvet gikk til den finske båten NICOLE 4 og bronsen til Estlands FORTE. 4. plassen besatte LEXINGTON, og opp til den var det kun ett poeng.

– At dette kom opp i etterkant var ekstra ergerlig, for vi visste at vi med 2. plass hadde berget sølvet, og vi seilte for den plassen. Hadde vi visst at det stod om ett poeng hadde vi seilt langt mer offensivt og forsøkt å slå den finske båten, sukker Thomas Føyen – som trass i nedturen, oppsummerer mesterskapet slik:

– Slik det utviklet seg, er vi meget godt fornøyde med seilingen vår. Vi gjorde for mye feil i starten til å kunne ta opp kampen med estlenderen. En real opptur for alle de norske som seiler X-41 er dette blitt. Vi hadde fine forhold, det var et godt arrangement og vi fikk hele 10 seilaser, sier en fornøyd Thomas Føyen til SEILmagasinet.

På det beste norske laget seilte foruten Thomas Føyen: Kristoffer Spone, Pål Tønneson, Nils Nordenstrøm, Jesper Gundersen, Thomas Nilsson, Espen Clason, Fredrik Prytz, Bjørn Mørland Pedersen og Ivar Andreas Monefeldt.

Dag Usterud som var med i kampen om både sølv og bronse fikk det ikke helt til i dag, og endte på en 7. plass; lagets nest dårligste i serien, som de også kunne stryke. De to dårligste resultatene kunne strykes med seriens 10 seilaser, hvilket betød:

  1. TECHNONICOL, Mati Sepp, Estland - 19 poeng
  2. NICOLE 4, Riku Nissilä (Kenneth Thelen), Finland - 30 poeng
  3. FORTE, Jaak Jögi, Estland - 30 poeng
  4. LEXINGTON, Thomas Føyen, Norge - 31 poeng
  5. TARPON, Dag usterud, Norge - 33 poeng
  6. X-EFFECT, Thomas Oksmo, Norge - 47 poeng

 

Komplett resultatliste.