Paralympics starter i kveld

PARALYMPICS: I dag starter paralympicsseilasene for de norske seilerne i Rio de Janeiro.
PARALYMPICS: I dag starter paralympicsseilasene for de norske seilerne i Rio de Janeiro.

– Så klare vi kan bli!

– Vi har hatt en fin opplading i den siste drøye uken, sier trener til de norske paralympics-seilerne, Jacob Haug.

Publisert Sist oppdatert

I kveld braker det løs. Norges flaggbærer, Bjørnar Erikstad, skal i ilden i 2.4 mR, mens Sonar-laget med Aleksander Wang-Hansen, Marie Solberg og Per Eugen Kristiansen skal ut for å forsvare sin bronsemedalje fra London i 2012.

– Vi har hatt en fin oppladning til Paralympics her i Rio de Janeiro. Vi har seilt og trent en del dager – og ladet opp på andre. Båter og utstyr er i tipp topp stand. Vi er kort og godt veldig klare til å starte, sier Jabob Haug, som er de norske seilernes trener.

Allroundere

Seilerne skal gjennom 11 seilaser – og det er kun én seilas som kan strykes. Her gjelder det med andre ord å unngå de helt store feilene.

– Både Bjørnar og Sonar-laget behersker alle forhold – det er ikke noen typer forhold de er svake i. Det er vel en 7-8 seilere i hver av klassene som er med i kampen om medalje, og jeg vil si at de norske seilerne hører med blant dem. Men det er et jevnt og høyt nivå i begge klassene, påpeker Haug, som har fulgt de fire igjennom flere år.

OL-seilasene i forkant av Paralympics viste at seilerne kan vente seg alle forhold i løpet av seilas-dagene.

– Dette er typisk en bane hvor det gjelder å ha «hodet ut av båten» og ha kapasitet til å ta egne valg. Begge de norske båtene har god fart og den selvtilliten det medfører, så jeg tror grunnlaget for at de skal kunne ha nettopp «hodet ut av båten», er tilstede, sier han.

Norske seil

Og når det gjelder fart, er det litt spesielt at begge lagene seiler med norskutviklete seil. Bjørnar Erikstads seil er sydd av Aker Seil i hjembyen Tønsberg, mens Gran Seil i Bærum har utviklet seilene til Sonar-laget.

– Det har vært en spennende og lærerik prosess, og jeg tror at alle parter har hatt glede og nytte av samarbeidet, sier Haug.

Seilasene som starter i kveld kan følges ved hjelp av tracking.