28 båter til NM i ORC

Til helgen går norgesmesterskapet i stor båt. Hele seks X-41 stiller til start.

Publisert

Store bildet: «Xanthippe» fra Asker ble best i fjor. Fotos: Axel Nissen-Lie/Seilas

ORC skal være den rettferdige målereglen som gjør at beste seiler vinner, men det er kostbart å få båten målt, derfor er LYS mest populært i Norge. I fjor ble det holdt et meget vellykket Norgesmesterskap i regi av Tønsberg seilforening. Da var det 24 båter påmeldt, men to båter stilte ikke til start. I år har feltet vokst til 28 båter.

Forsvarer gullet

«Xanthippe», en IMX-40 med Jan Henrik Bryde fra Asker som skipper. vant i fjor. Båten stiller til start i år igjen. Bryde har god trim på båten og vant storbåtregattaen på Hankø i sommer og Raymarine Race i September. «Xanthippe» er helt klart en av NMs favoritter. Men det er mange gode utfordrere. Jørn-Erik Ruud i «Team Normar», First 40 seiler fort. Det gjør også Espen Clason/Thomas Føyen i X-41 Lexington. Ludvig Daae har seilt fort under LYS. NM-et vil se om hans Bavaria Match 42 henger med i ORC også.

Seks X-41

Etter VM i X-41 klassen i Arendal i sommer er båtene tunet for høy fart. Mange av lagene ønsker revansje fra mesterskapet, og får en mulighet til helgen. Terje Wang, Petter Mørland Pedersen, Thomas Oksmo, Halvard Hedemark, Henrik Smith og Nils Bøe skl vise at de kan seile like for som Føyen/Clason.

Avtalen X-41 eierne har hatt med XPO har gått ut, og mange av disse raske båtene ligger nå ute for salg. Har du to millioner kroner å svi av, så kan du stille opp på dette arrangementet til neste år.

Raske båter

Kongens Fram XVI blir også farlig. Like fort kan Camilla med Ole Martin Vordahl seile. Norsteamlaget i Kongens gamle båt skal også gå fort, men sliter med å seile fort nok i forhold til måletallet. Er det lett vind kan også Al Capone med Christian von Trepka hevde seg i toppen.

De mindre båtene

Båtene deles inn i en stor og en liten klasse. I fjor ble disse klassene slått sammen når medaljene ble detlt ut, selv om de hadde to starter. Minste båt på startlinjen er «Unit», en Dehler 29 med Kristian Schøyen som skipper. Det blir spennende å se hvordan Trond Kristensen i team Aimig 1st klarer seg mot Nils Kamfjord i X-34, Ragnar Wisløff i First 35 og Ola Tobias Fremstad i X 35.

Du finner deltagerlisten her.

Powered by Labrador CMS