VM i 29ER I TØNSBERG

EM I TØNSBERG: 29er-seileren skal seile EM på hjemmebane i Tønsberg i år.

Tomannsjolle-ekspert skal hjelpe norske håp

Den tidligere landslagstreneren Lars Loennechen er engasjert for å få frem norske seilere i EM i 29er på hjemmebane i Tønsberg.

Publisert Sist oppdatert
TRENER: Lars Loennechen skal hjelpe norske 29er-seilere til å være best mulig forberedt til EM.

Før EM i Laser 4.7 i Moss i 2014 og VM i Europajolle i Arendal i 2015 gjennomførte Norges Seilforebund i samarbeid med de respektive klasseklubbene et intensivt og omfattende treningsprosjekt i forkant av mesterskapene. I år skal EM i 29er arrangeres i Tønsberg, og nå er det denne klassen som står for tur for å få ekstra oppmerksomhet.

Til å lede satsingen har NSF engasjert den tidligere landslagstreneren Lars Loennechen som trener og prosjektleder.

– Jeg tror ikke det er noen i Norge som har mer kompetanse når det gjelder tomannsjolleseiling enn Lars, så dette har jeg stor tro på, sier Per Christian Bordal i NSF.

30 treningsdager

Prosjektet starter med en åpen samling 24. februar der alle som har lyst, planer eller tanker om å delta i EM kan delta. Deretter venter en rekke helgesamlinger, norgescuper samt en pinsesamling.

– I alt har vi «booket» over 30 treningsdager med Lars, forteller Bordal.

En viktig del av prosjektet er at også klubbtrenere skal trekkes inn i arbeidet. Ideen bak dette er ikke bare at de skal kunne støtte og trene seilerne i tiden mellom samlingene med Loennechen, men at den kunnskapen Loennechen besitter, skal kunne formidles til flere trenere. På den måten håper forbundet å heve den generelle kompetansen om tomannsjolleseiling rundt om i landet.

– Vi håper dette skal gi et skikkelig kompetanseløft. Mens de foregående satsingene mot Laser 4.7-EM og Europajolle-VM i hovedsak var foreldredrevet, blir denne satsingen i større grad forbundsdrevet, sier Bordal.

En klasse i vekst

29er-klassen har vokst jevnt og trutt i Norge i de senere årene, og dette er et resultat av NSFs bevisste satsing på tomannsjollen RS Feva som rekrutteringsbåt til tomannsjolleseiling, en type seiling som lå mer eller mindre brakk da RS Feva ble introdusert. Nå er det flere hundre RS Fevaer som klubb-båter rundt om i landet, og som oppfølgingsbåt for den, har 29er-en pekt seg klart ut.

Denne klassen er også i vekst, og norske seilere har allerede hevdet seg internasjonalt – nå senest med brødrene Mads og Tomas Mathisens bronsemedalje i World Sailings VM i Malaysia i romjulen (se egen sak). De har imidlertid bestemt seg for ikke å delta i Tønsberg, for nå har de allerede tatt skrittet videre til neste trinn på tomannsjolle-stigen; 49er FX. Det er en 49er med litt mindre rigg enn hva en fullblods 49er har. 49er og OL i 2020 representerer det endelige målet for de to brødrene fra Risør.

For alle 29er-seilere vil imidlertid EM i Tønsberg fra 29. juni til 4. juli.

TRENER: Lars Loennechen skal hjelpe norske 29er-seilere til å være best mulig forberedt til EM.
Asbjørn J. Thorup