Godt treningsmiljø i 29er Norge

Samarbeid gir resultater

Fire norske båter seilte i gullfeltet i EM. De beste norske båtene kom på 5. og 28. plass.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år hadde vi flere sterke 29er-plasseringer, både i europacup i Kiel, og i nasjonale mesterskap i Tyskland og England.

29er-flåten i Norge består av mellom 12 og 16 aktive båter hvert år (24–32 seilere). Antall båter i hver seilforening varierer fra ingen til seks båter per år, og det forandrer seg raskt.

29er-flåten i Norge har i hovedsak hatt seilere fra klubbene på Østlandet og noen fra Sørlandet. For 2018 er det også initiativ for flere 29er-båter på Vestlandet. Vi håper det sprer seg mer.

Klassen er stor nok i Norge, Norden og Europa til at det blir høyt nivå og sterk konkurranse.

29er-samarbeid på tvers

I 2016 hadde NSF felles treningssamlinger for 29er-klassen opp mot EM på hjemmebane i Tønsberg. Her seilte de beste norske båtene i sølvfeltet, og det gjorde de også i VM i Nederland.

NSF-initiativet og tre­nings­­samarbeidet i 29er-klassen har gitt et godt miljø og forbedringer i resultatene.

I 2017 har vi i regi av 29er Norge videreført og utvidet 29er-samarbeidet mellom klubbene på treninger og regattaer, nasjonalt for alle båtene og internasjonalt for de 6–8 ivrigste båtene. Disse båtene deltar i tre europacuper (Cavalaire, Kiel og Garda), EM og VM når det arrangeres i Europa.

29er Norge er i dialog med Sverige om mer treningssamarbeid i Skandinavia.

Treningssamarbeid og internasjonal matching gir resultater.

Gode norske resultater

Fire norske båter i gull-feltet i 29er-EM i 2017 i Frankrike forteller om et bredt og bra nivå i 29er Norge.

Norge var representert med seks båter, og håpet vårt var 5–6 norske båter til gull-feltet av 180 båter totalt.

Kun store nasjoner som Tyskland og England hadde flere båter i gullfeltet enn Norge. De hadde henholdsvis åtte og seks båter.

De øvrige deltagernasjonene stilte med: Italia 4, Frankrike 4, Sverige 3, Danmark 3, Nederland 3, Russland 3, Finland 2, Spania 2, Hong Kong 2 og Polen 2.

16.–17. september møttes ti båter i Asker til NC og siste kvalifisering til Youth Worlds 2017 i Kina. NSF sender hvert år jente- og gutteseilere fra brett, Laser og 29er til Youth Worlds. Det er en populær tur som gir spennende seilerfaring, og den henger høyt blant ungdommene.

29ER: Full fart for gennaker.

29er er en båt hvor seilerne får utvikling og erfaring i fart, teknikk, taktikk og samarbeid. Den gir et utmerket grunnlag for videre regattaseiling på lands­lag og i OL-klasser – eller til turseiling.

29er-seilerne kommer normalt fra Optimist og RS Feva i 14–15-årsalderen, og de seiler til de er 20 år eller eldre.

29er-klassen ønsker også velkommen seilere som har prøvd andre båtklasser fra 15 år, men som av ulike grunner vil bytte båt, og som nå kan tenke seg å prøve en 2-manns­jolle med fart, samarbeid og moro. Ta kontakt for prøveseiling.