Emirates Team New Zealand foran Artemis.
Emirates Team New Zealand foran Artemis.

Dramatikk etter mann overbord fra Artemis

Uten uhellet hadde trolig svenskene ledet 2-1.

Publisert Sist oppdatert

Det ble dramatisk i den siste seilasen da Artemis´ rormann Nathan Outteridge mistet fotfestet under et slag og ramlet i vannet på et tidspunkt da den svenske båten var i en knapp ledelse. Det kostet trolig seieren i seilasen og svensk ledelse etter første dag med 2-1. Isteden ble det nå Peter Burling og hans Emirates Team New Zealand som leder etter tre jevne og spennende seilaser.

Artemis og Emirataes Team New Zealand før finalen.
Artemis og Emirataes Team New Zealand før finalen.

Svensk i tet fra start

Outteridge tok de to første startene og ledet lenge i begge seilaser. I den første seilasen pådro Artemis seg imidlertid en straff etter å ha seilt utenfor begrensningene og dermed var seilasen avgjort. 1-0 til Emirates Team New Zealand som var 47 sekunder foran i mål.

Matchseiling på høyt nivå

I den andre var det også svært jevnt, men Artemis greide nå å holde på forspranget hele veien etter matchseilas på høyt nivå. Konkurrenten ble dekket fra start til mål, og Outteridge, med god hjelp av taktiker Iain Percy, greide hele tiden å holde seg mellom konkurrenten og neste merke. 15 sekunders seier til Sverige og 1-1.

Uhellet avgjorde

Også i den tredje seilasen var det svenske ledelse fra første merke. New Zealand hang imidletid på som en klegg og etter andre kryss var det bare en båtlendge som skilte. I et slag gikk det galt for Nathan Outteridge som da han skulle løpe over fra den en siden av båten til andre, sḱled og gikk i vannet med et plask. Uten rormann ble det umulig for Artemis å forsette seilasen. 2-1 til Emirates Team New Zealand.

Fornøyd til tross for unødige tap

Til tross for to ergerlige og unødige tap var Nathan Outterigde godt fornøyd med første dags seilaser som viser at Artemis nå er helt på høyden med det mer erfarne Emirates Team New Zealand. Det kunne lett ha vært 3-0 i svensk favør, men det gjelder altså å unngå feil.

10/06/2017 - Bermuda (BDA) - 35th America's Cup 2017 - Louis Vuitton America's Cup Challenger Playoffs final, Day 1 - © ACEA 2017 / Photo Gilles Martin-Raget
10/06/2017 - Bermuda (BDA) - 35th America's Cup 2017 - Louis Vuitton America's Cup Challenger Playoffs final, Day 1 - © ACEA 2017 / Photo Gilles Martin-Raget

Forskjellige foiler

Det blåste mellom 8 og 12 knop den første dagen. Artemis hadde sin brede lettvindsfoiler, mens konkurrentene hadde foiler for mer vind. Slik det utviklet seg var det vanskelig å se noen fartsforskjell å snakke om.

Finaleseilasene fortsetter søndag ettermiddag.