Arc
START: Det ble kryss nåt ARC-feltet startet i år.

Mot sydvest i lett vind

ARC startet på søndag. Mangel på passatvind skapte utfordringer ut fra start.

Publisert Sist oppdatert

Det var lett vind fra start. I stedet for stabil passatvind fra nordøst, kom vinden fra sydøst. Det ga kryss ut fra start, noe som er uvanlig. Men i så lett vind er det bedre å få den i mot.

– Vi seiler veldig sakte, bare tre knop, men vi kom oss ut fra start uten problemer. Det er ventet lite vind i dagene fremover, men det er deilig å være i gang, skriver Anneline Olborg om bord i Hanse 445 «Xantippe» på Instagram.

De raskeste båtene har alt seilt over 450 nm, halve distansen til Kapp Verde. Her vil de få mer stabil passatvind. De norske båtene har seil mellom til 330 til 280 nautiske mil. 

TREGT: «Xantippe» melder om en treg start av ARC.
SYDVEST: Feltet beveger seg mot mer stabil passatvind.

For motor

Baltic 52 «CoCo» er den raskeste av de fire norske båtene. Den gjør nå 6,7 knop, og har seilt 141 nautiske mil siste døgn. Båten ligger plasser som andre båt i klasse D. Rundt Grand Canaria ser vi at flere båter holder høy fart, mens andre kun seiler noen få knop. Sannsynligvis får en del av de båtene litt hjelp fra motoren.

Om vi studerer på deltagerne som seiler i racing-klassen, så holder de lavere fart enn mange som seiler i turklassen. Vanligvis er det omvendt. Racing-båtene kan ikke benytte motor, selv om det var synlige jerrykanner på dekk på en av racing-båtene.

De raskeste båtene holder fart over 9 knop, og er ventet fremme på St. Lucia alt 2. desember.

Norske båter i ARC

Plass Båtnavn Båttype Skipper Distanse mot må Siste døgn ETA
31CoCoBaltic Yachts 52Trygve Sten Gustavsen2442 nm141 nm10.des
82XantippeHanse 445Axel Schøyen2484 nm113 nm15.des
97TempusRCC Majestic 530Anders Johnsrud2490 nm110 nm15.des
108NewbeeLagoon 410S2Benedicte Holøien & Paul Fleet2495 nm104 nm16.des

ARC og ARC+

World Cruising Clubs populære fellestur over Atlanterhavet har i år 10 norske båter. Det har i de senere år vært to slike arrangement, ARC og ARC+.

ARC har flest deltagere, men det er ARC + som er mest populært for nordmenn. ARC pluss startet 5. november fra Las Palmas på Grand Canaria med seks norske båter av totalt 96. 

ARC starter fra samme sted 19. november med fire norske båter av 162.  Mens ARC-deltagerne seiler direkte til St. Lucia, en distanse på 2700 nm, får ARC+-deltagerne et lite stopp på Kapp Verde, får de krysser Atlanterhavet med Granada i Karibia som mål. ARC+ har Port Louis Marina, Grenada som mål i Karibia, mens ARC ender i Rodney Bay på St. Lucia.

Premieutdeling for ARC+ er 7. desember, mens utdelingen for ARC er 16. desember.

.