Test fra arkivet: Arcona 370

ARCONA: Flott design, godt bygget og en fornuftig innredning. Denne båten er det beste kjøpet om du klarer deg med to lugarer.
ARCONA: Flott design, godt bygget og en fornuftig innredning. Denne båten er det beste kjøpet om du klarer deg med to lugarer.

Mest for pengene

Arcona skåret jevnt høyt på alle områder, og var kun få poeng bak Hallberg-Rassy. Men Arcona koster over 500 000 mindre enn vinneren.

Publisert

I 2009 arrangerte vi en stortest av åtte raske båter mellom 36 og 38 fot ut fra Lysekil i Sverige. Arcona 370, Hallberg-Rassy 372, Elan 380, FinnFlyer 36, Linjett 37, Salona 37, Swedestar 370 og Grand Soleil 370 ble testet og vurdert av et testlaget bestående av en rekke toppseilere fra Sverige, Norge og Danmark foruten journalister i Seilas, Båtnytt og Die Yacht. Testen foregikk over fire dager, og ble presentert over 12 sider i Seilas 9-2009. Vi publiserer testens innledende tekst i forrige uke. Her ser vi på Arcona 370. Vi supplerer med omtale av hver enkelt båt hver torsdag i ukene fremover. Vi utvider testen her med flere bilder som vi ikke fikk plass til i papirutgaven for 12 år siden.

Designeren Stefan Qveberg har fått frem en letthåndterlig, rask og komfortabel turbåt og båtbyggerne har sørget for kvalitet som ikke ligger tilbake for noen. Båten har elegant design med moderne linjer, den seiler overraskende bra, byr på god seilfølelse og høy grad av trivsel om bord. Akselerasjon ut av slagene er også bra, båten er meget lettdrevet og går høyt mot vinden. Den er i tillegg velbalansert, har fint rortrykk og rormannen trives godt fra sin posisjon. En runde på rattet tar båten fra borde til borde, Bra sitteplass i cockpit, både for rormann og mannskap, men benkene er i korteste laget med en lengde på bare 1.27 m. Arcona 370 er en flott feriebåt, selv om forpiggen er i trangeste laget og toalettet er spartansk. Den er en bra kombinasjonsbåt som også har oppnådd gode regattaresultater. Prismessig kommer båten også gunstig ut, til rundt 1.6 mill. kroner levert verft uten seil og ekstrautstyr.

Tradisjonell design

Innredningen er tradisjonell og verftet henvender seg til samme målgruppe som Linjett og SwedeStar, men bygger ikke for lager. Hver båt er tilpasset kjøperens egne behov. Planløsningen er god, men båten har kun to lugarer. Den er også noe mørk under dekk. Båten får mange poeng for høy komfort og god finish under dekk. Toalettet er det eneste punktet hor poengene ikke ligger over snittet.

Båten ble lansert i 2003, men var forut for sin tid, og fremdeles moderne. Det er lite utbud av brukte båter på markedet og annenhåndsverdiene holder seg godt. Både den norske importøren Alizé Yachts AS og Arcona i Sverige er villige til å gi prisgaranti. Arcona 370 ble kåret til Årets Båt i Danmark allerede i 2004.

Innbydende: Tradisjonell stil under dekk faller i smak. Smart salongbord.
Innbydende: Tradisjonell stil under dekk faller i smak. Smart salongbord.
EIERLUAGER: Smak av luksus i forpiggen i Arcona.
EIERLUAGER: Smak av luksus i forpiggen i Arcona.

Arcona 370

Pluss

• Gode håndrekker

• Gode seilegenskaper

• Høy kvalitet, god finish

• Direkte utgang

til badeplatformen

Minus

• Trang cockpit

• Drivstofftank i forpiggen

• Bare to lugarer

• Bratt leider (trapp)

Moderne byggmetoder

Arcona 370 er vakuumstøpt med polyester og glassfibermatte. Kjølen er blystøpt med polyesterfiller som gir den glatte flaten. Finnekjølen er boltet til skroget med 11 x 20 mm kjølbolter i rustfritt stål. God kvalitet og materialvalg. Pluss for støtsabsorberende vannfylt, gummi 8 x 40 cm i forkant av kjølen. Vannavkjølt kjøleaggregat (veksler mot vann istedenfor luft).

Høy standard

Innredningen holder høy standard med utvalgt førsteklasses Khaya mahogny som er mattlakkert, samt kraftige kantlister og skikkelige treskap, dog uten magnetlås. Med kun en takluke blir det noe mørkt i salongen. Myke puter og madrasser borger for god komfort, men forlugaren er forholdsvis trang og smal å komme inn og ut av. Bra bysse med to vasker og god ståplass i åpen sjø. Toalettet er skråstilt, 45 grader på fartsretningen. Avstengningskraner i skapet under vask.

KORt: God rormannsposisjon i kort cockpit.
KORt: God rormannsposisjon i kort cockpit.
BRA: Byssa har to vasker og ellers det som trengs.
BRA: Byssa har to vasker og ellers det som trengs.
ENKEL: God plass til å henge av seg vått tøy på badet.
ENKEL: God plass til å henge av seg vått tøy på badet.
Powered by Labrador CMS