Are Wiig møtte konkurrentene i London

Are Wiig møter mange erfarne konkurrenter i Golden Globe Race i 2018.

Publisert Sist oppdatert

For ikke mange dager siden møttes flere av deltagerne som har meldt seg på til den historiske soloregattaen i London. En av dem var norske Are Wiig, og møtet ga ham et første inntrykk av hva som venter ham om to og et halvt år. Regattaen vil ha 30 deltagere – det er begrensningen som er satt – og nå er det kun to invitasjonsplasser som står igjen, mens det er fire seilere på venteliste.

Å seile en jorden rundt-regatta på gammelt vis har åpenbart slått an. I Golden Globe Race, som er en markering av at det er 50 år siden verdens første non stop jorden-rundt regatta, er det kun tillatt å benytte seg av hjelpemidler som fantes på den tiden. Initiativtager er Don McIntyre, som selv hadde tenkt å delta, men nå har trukket seg fordi regattaen har vokst til slike dimensjoner at den krever ham fullt ut.

– Vi har 28 deltagere, men har vi har 150 seilere som har uttrykt interesse for å delta, sier han om interessen.

Ringrev på 70 år

Blant Are Wiigs konkurrenter er det mange erfarne ringrever. En av dem er franskmannen Jean-Luc van den Heede (70), som også er regattaens eldste.

Han har seilt jorden rundt fem ganger og innehar rekorden for den raskeste non stop-jordomseilingen mot de fremherskende vindretningene – fra vest mot øst. Han har vært «på pallen» i fire viktige soloseilaser: Nr. 2 i BOC Challenge Around Alone Race i 1986, nr. 3 i Vendee Globe Race i 1990 og nr. 2 i 1993 og nr. 3 i BOC i 1995.

I Golden Globe Race har han valgt å seile en båt av typen Rustler 36.

En annen kar er van der Heedes landsmann Eric Loizeau (66), som i sin tid ble lært opp av Frankrikes seillegende Eric Tabarly. Han har deltatt og vunnet to etapper i Whitbread Round The World Race (1977/78), satte soloseilas-rekord over Atlanteren i 1982 og ble kåret til Årets Seiler i Frankrike i 1978.

Et liv med sjømannskap

Langt de fleste har imidlertid ikke regatta-erfaring som dette. Lysten til å delta i regattaen bunner snarere i et ønske om å gjøre noe ekstraordinært etter et helt liv på sjøen der godt sjømannskap har vært en vesentlig bestanddel. I dette selskapet stiller også Are Wiig sterkt, men han kan også skilte med regatta-erfaring:

I 1988 ble han nummer to i sin klasse i soloseilasen OSTAR over Atlanterhavet. Den gangen seilte han en Granada 31. I Golden Globe Race har han valgt å seile en OE 32 – en båt konstruert av Olle Enderlein. Båtkravet i Golden Globe Race er at båten skal være langkjølet og under 36 fot.

– Jeg så på flere båter og kom frem til at denne er best egnet for meg og mitt budsjett, sier Are Wiig.

Nå er han i full gang med tilpasse båten den 30 000 nautiske mil lange soloseilasen.

God voksne seilere

De fleste deltagerne er godt voksne menn, men det fins en kvinne på listen, Susie Bundegaard Goodall (26) fra England. Hun er en av fire 26-åringer som deltar, og denne kvartetten er regattaens yngste. Van der Heede er den eldste med sine 70 år – som blir til 73 år når regattaen starter.

12 av de 28 deltagerne er over 50 år.

KONKURRENTER: 28 skippere har så langt meldt seg på å seile Golden Globe Race.
KONKURRENTER: 28 skippere har så langt meldt seg på å seile Golden Globe Race.