Færderseilasen 2010: Det er under tøffe forhold hvor båters egenskaper blir satt på prøve.
Færderseilasen 2010: Det er under tøffe forhold hvor båters egenskaper blir satt på prøve.

Tallene som avslører båtens egenskaper

Når du skal kjøpe båt, må du vurdere båtenes data for å sjekke om den gir deg egenskapene du ønsker. Å få fornuftig informasjon fra tallene krever litt kunnskap. Det får du her.

Publisert Sist oppdatert

Det er en trend at verftene tar etter bilindustrien, og heller enn å gi harde fakta forsøker å skape gode følelser rundt produktene. Dessverre er det slik at brosjyrer ofte inneholder flotte bilder og svulstige ord, men sjelden polardiagrammer og GZ-kurver. Men får du tak i båtens målebrev har du funnet en gullgruve.

Nøkkeltall

Som børsanalytikere analyserer regnskapstall, vil seilere bruke båtens spesifikasjoner for å analysere egenskapene. Kjølens ballast i forhold til båtens vekt er klassisk. En høy kjølprosent er et kvalitetstegn og forteller også at båten er bra i mye vind og bra på kryss. Lange båter er raskere enn korte båter, og det er vannlinjelengden som betyr noe. Når båten beveger seg gjennom vannet danner det seg en bølge fra baugen til hekken. Lengden på denne bølgen setter en begrensning på båtens maksimalfart, så lenge den ikke kan plane. Du kan regne ut båtens maksimale fart ved å bruke formelen. Vmax (i knop) = kvadratrot av LWL (i fot) x 1,34.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS