Tarac 33

Soloseileren
Tarac er bygget for å gi maksimal seileglede, uten å måtte ha med mange folk om bord. Konseptet fungerer.
Høsten 2010 seilte vi en spennende weekendseiler ut fra Ellös. Tarac ble aldri en stor suksess. Konstruktøren og initiativtakeren Håkan Södergren var ti år for tidlig ute. I dag er det Nederlandske Saffier som dominerer dette markedet, et verft som har blitt Nederlands største på kort tid. Testen ble publisert i Seilas nr 5-2011 over 4,5 sider.
Tarac er ikke en dagseiler, men en helgeseiler. Den er skapt for soloseiling, eller for å ta en venn eller venninne med på en kjapp tur på fjorden, uten for mye pes. Båten har det meste under dekk og vil fungere supert for overnattingsturer. Men ståhøyde mangler. Vi testet båten ut fra Orust i høst under flotte forhold, og fikk også gleden av å overnatte i båten.

Tarac
LOA | 9,96 m |
Vannlinje | 8,85 m |
Bredde | 2,70 m |
Dybde | 1,75 m |
Mastehøyde | 14,45 m |
Vekt | 3200 kg |
Ballast | 1400 kg |
Storseil | 39 kvm |
Fokk | 22 kvm |
Spinnaker | 80 kvm |
Motor | 15 hk |
Vann | 60 liter |
Diesel | 48 liter |
Septikk | 30 liter |
Konstruktørens drømmebåt
Tarac er bygget for at den skal være lett håndterlig, og båten kan fint seiles alene, selv av en pensjonist.
– Folk har mindre tid til båthold og organisering, men ønsker å seile og helst fort. Med Tarac kan man enkelt og greit komme seg ut på sjøen uten å samle sammen en hel besetning, skriver konstruktøren Håkan Södergren på Yachts of Swedens hjemmeside. Tarac er søsterbåten til SwedeStar 37, som også Södergren har tegnet.
Södergren har rigget båten med en symmetrisk spinnaker, noe som kanskje lønner seg for baneseilas, men krever en mann på dekk under jibben. Jeg tror båten ville passe en Code Zero på rull, spesielt med tanke på seiling i leden hvor man kan rulle ut og inn sløreseilet etter som vindvinkelen gir muligheter for sløreseilet. Men med et slik seil vil man tape litt på romme slørevinkler.




Grunn kjøl
Det er ikke vanskelig å konstruere raske båter om man setter på en dyp kjøl, men det er ikke særlig praktisk i skandinaviske havner, mener konstruktøren. Taracs kjøl stikker kun 1,75 m. Til sammenligning har Bavaria 32 Cruiser en standardkjøl på 1,95 m.
– På de nyeste båtene mine har jeg tegnet et dypere ror. Roret er en viktigere del av lateralplanet under vann, og er med på å gi båten løft på kryss, forteller designeren. Det har skjedd en stor utvikling på profilene på kjøl og ror. De er blitt tynnere og spissere i front, noe som gir mindre motstand, men det er viktig at finishen er god, ellers fungerer disse nye profilene dårlig, forklarer Södergren.
På Tarac er lateralplanet flyttet akterover. Det er også masten. Den har seil helt fra baugen til hekken. Med masten flyttet bakover vil avstanden mellom masten og forstaget øke. Det gjør at Tarac kan ha et stort forseil, til tross for at fokka er selvslående. Høye og smale fokker er kompliserte å trimme, men slik er det ikke på Tarac, forteller den erfarne båtkonstruktøren.
Shorthand for kysten
Selv om båten er laget for shorthandseiling vil ikke båten egne seg for Watski TwoStar. Båten er ikke beregnet for havseilas, men er en moderne skjærgårdskrysser. Tarac er merket med under CE-C kategori, ikke A, for båter som kan seiles på havet.
Båten har lav rekke som standard, høye kan selvfølgelig ettermonteres. Med normale rekkestøtter vil båten gå under kategori B. Tarac, med sitt smale skrog, har sin styrke på kryss. Båten skiller seg derfor fra den franske shorthandstilen, med brede båter laget for slør på havet.
Men i shorthandseilaser som Bohusracet vil Tarac egne seg ypperlig, særlig på første del, ut fra Uddevalla til Marstrand, hvor det som oftest er kryss i skiftende vind. Med bedre høyde enn konkurrentene vil man få en taktisk fordel, og båtens lette og smale skrog vil plukke kjapt opp alle små vindpust.
Södergren er kjent for sine langsmale båter og liker slike best. Tarac er bare 2,7 meter bred, og er tegnet ut fra egoistiske motiver.
– Tarac er perfekt for eldre gubber som jeg som fremdeles ønsker å ha det gøy på vannet. Jeg har seilt med båten i hele sommer, og for det meste alene. Jeg har også seilt regattaer. Jeg vant alle seilaser i Sandhamn Race Week, og holdt fart og høyde med Farr 30 (Mum 30), forteller designeren. Han mener at båten er perfekt for shorthandseiling i Norge. Båten har et LYS-tall på 1,25. Södergren mener at smale båter passer best i skjærgården, men ser også fordelen av brede båter på havet, men synes ikke de ser pene ut.



Tøff ute, jålete inne
Båten er en seilemaskin. Sammenlignet med andre dagseilere, f.eks Brenta 30, skiller Tarac seg ut på et vesentlig punkt. Konkurrentene er jålete utvendig, med rene linjer og teak, men er nærmest tomme under dekk som en regattabåt. Tarac er mer som en regattabåt på dekk, men er overraskende velgjort under dekk, i typisk svensk stil. Det er flott med en båt man også kan bruke til turseiling, men jeg synes båten hadde kledd en litt mer moderne stil under dekk. Båten har litt «gamlis-look» under dekk, men det er vel det som er den viktigste kundegruppen. På første tegning hadde båten en enklere innredning, med wc under rørkøyer i forpiggen.
For de atletiske
Den nesten ti meter lange båten er både smal og lav, og er trang for lengden. Tarac er ikke en båt for lengre opphold, men fungerer helt greit for kortere turer. Jeg hadde en meget behaglig natt om bord. Skal man bo om bord over lengre tid, må man ha en nakke som tåler å være krum. Det er ståhøyden man savner mest om bord. Toalettet er også såpass trangt at det er en fordel å veie under 100 kilo. Verftet har gjort noen endringer på leideren og inngangen til WC, som gjør det enklere å komme inn, etter prøveseilingen. Det er heller ikke plass til å pakke for lange seilturer. Stueplassen under dekk er begrenset, og jeg savnet et sted å henge vekk seiltøyet. Både kapasiteten på vanntanken, og dieseltanken setter en begrensning på hvor lenge man kan være unna sivilisasjonen.
Mastens plassering ødelegger for salongen, men dette er en prioritering jeg mener er riktig. Seileegenskaper fremfor komfort. I salongen er det et foldbart bord man kan sette opp. Det er ikke stort, men helt greit for to-tre personer.
Skikkelig seileglede
Vi hadde ypperlige testforhold under vår prøveseiling i slutten av august. Man sitter godt og styrer i cockpiten, og med rorkult får båten ekstra sporty egenskaper.
Rormannen når vinsjer og det meste av trimmulighetene mens han styrer. Cockpiten har en super utforming med tanke på soloseilas, men det er også plass til et stort mannskap.
Med selvslående fokk blir kryssen en lek. Ekstra gøy blir det med den ekstremt gode høyden båten har. Vi krysset oss ut gjennom innseilingen til Ellös, og flere ganger slo jeg for sent, og måtte falle av for å komme oss gjennom passasjene.
Løygangen er plassert bak i cockpiten, men skjøte er ført frem, slik at rormannen fint kan styre storseilet. Også justeringen av løygangen er ført frem. Storseilskjøtet har fin- og grovhaling. Dekksutstyret holder en bra kvalitet, og det meste er levert fra Harken. Masten er fra Benn’s. Den står uten akterstag.
Vi seilte ut i åpen sjø vest av Gullholmen. Selv grov sjø stoppet ikke det smale skroget. Storseilet er enorm,t hele 39 kvm, og kjølen er både grunn og lett, sett i forhold til storseilet. Men båten er balansert og trygg, og den bærer seilarealet godt på kryss. Båten virker meget bra, men jeg skulle gjerne hatt en annen båt å matche med der ute. Konstruktøren hevder at båten kan holde følge med Farr 30 på kryss, og det tror jeg.

Vi hadde dessverre ikke spinnakere oppe da vi satte kursen hjemover. Da ville vi nok fått båten opp for å surfe skikkelig. Tarac veier kun 3200 kilo, og har mye duk for skrogets vekt. Båten blir litt smal for å seile skarpe vinkler på slør, og det er kanskje derfor konstruktøren har utstyrt båten med en konvensjonell spinnaker. Farr 30 har et LYS-tall på 1,36, mens Tarac har 1,25, så om den holder følge med Farr 30 på kryss, vil den ikke gjøre det på slør og lens om LYS-tallene er rettferdige.
Vil kle en el-motor
Båten er utstyrt med en 15 hk Yanmar, noe som gir nok kraft for det lettdrevne skroget. Motoren er plassert under cockpiten, rett bak leideren. Den er svært trang å komme til, så verftet bør vurdere å sette inn en luke fra cockpiten for å gjøre det mulig å sjekke oljen på giret.
Tarac er også en båt som vil kle en elektrisk motor, fordi båten passer best til kortere turer, og fordi det skal svært lite kraft for å flytte skroget gjennom vannet når det er flatt.
Mye seileglede for pengene
Smak kan alltid diskuteres, men min mening er at Tarac er noe av det tøffeste og vakreste fra Sverige på lang tid. Stilen er ikke helt som en Brenta i detaljene på dekk, men personlig foretrekker jeg den enklere stilen uten teakdekk, som kun gjør båten tyngre, og mer kostbar å holde.
Båten koster 850 000 NOK, eller akkurat under en million svenske kroner. Da får man etter min mening mye for pengene, for dette er ingen billigbåt. Båten har blybulb, dyform vant, dyneema løpende rigg, Alcantara stoff på puter. Den blir også levert med UK Syversen laminatseil. Det som vil komme i tillegg, er en spinnaker, seileinstrumenter og varmeapparat, og man vil fremdeles holde seg under millionen.
