BORET TO HULL: Er slagdrillen et naturlig verktøy å ta med på båtferie? En båteier brukte nettopp en slagdrill for å sikre fortøyningene godt feste i fjellet i Raet Nasjonalpark. Illustrasjonsfoto: Amund Rich. Løken.

Brukte slagdrillen for å fortøye båten

Er det greit å bruke slagdrill i fjellet for å få godt feste til bergkilene? Absolutt ikke. Det er miljøkriminalitet, sier nasjonalparkforvalter, men båtfolk er faktisk tatt på fersken med boreutstyr på Flosta ved Arendal.

Publisert Sist oppdatert

En båtturist i nærheten av Flosta ved Arendal tok ifølge et øyenvitne saken i egne hender da det ikke var fortøyning å finne, skriver Agderposten. Det var en hytteeier som sendte avisen en video hvor man ser båtturisten fortøye cabincruiseren sin mens det høres høye lyder fra slagdrillen. Det ble boret to hull i fjellet for å sikre boltene til fortøyning av den store båten. Flosta ligger innenfor Raet Nasjonalpark, et vernet marint naturområde som strekker seg fra Grimstad til Tvedestrand.

SKJERMDUMP: Agderposten omtaler en båteier som gikk ekstra grundig til verks for å fortøye båten sin på Flosta ved Arendal.

Ikke uvanlig

Nasjonalparkforvalter i Raet nasjonalpark, Jenny Marie Gulbrandsen, sier til avisen at det dessverre er mer vanlig enn man skulle tro at båtturister borer sine egne fortøyninger, men slår samtidig fast at det er forbudt.

– Men det er absolutt ikke bra, og forbudt, konstaterer hun.

I 2021 ble naturmangfoldloven endret slik at miljømyndighetene kan ta i bruk overtredelsesgebyr som et sanksjonsmiddel ved brudd på loven.

Vil ha overtredelsesgebyr

– Vi har akkurat sendt Miljødirektoratet en sak fra i fjor der en båtturist borer sine egne fortøyningshull i Raet Nasjonalpark, der vi altså fremmer et forelegg om overtredelsesgebyr, sier Gulbrandsen til avisen. I det ferske tilfellet fra Flosta ble også politiet kontaktet, uten at noe skjedde. Agderposten tok senere kontakt med lovens lange arm, men kontaktpersonen for miljøkriminalitet var på ferie, så saken ble publisert uten kommentar derfra.