Ukrainsk optimisttrener hedret

Pavlo Dontsov mottok Seamaster Award under Boot i Dusseldorf for sin innsats for unge seilere.

Publisert Sist oppdatert

Seamaster Award blir delt ut hvert år sammen med Årets Båt i Europa. Det er niende gangen prisen blir gitt, og tidligere seilere som har vunnet prisen har vært Loïck Peyron, Jimmy Spithill, Clarisse Crémer, François Gabart, Carolijn Brouwer og Boris Herrmann.

Tok ansvar

Den 29 år gamle Pavlo Dontsov var i Valencia i Spania for å trene med en gruppe ukrainske optimistseilere da Russland angrep Ukraina 24. februar 2022. Barnas foreldre ønsket ikke at jolleseilerne skulle returnere til hjemlandet, så treneren fikk som oppgave å holde disse samlet. Han holdt barna unna lidelsene i Ukraina og ga de unge idrettsutøvere muligheten til å fortsette å seile og forsvare landets ære i regattaer.

Gruppen bestod av syv optimistseilere mellom 9 og 15 år, samt en 18 år gammel ILCA-seiler.

Gruppen reiser videre til Gardasjøen, men da er pengekassen tom. Det blir etablert en pengeinnsamling slik at barna kan fortsette å seile, og unngå å reise hjem til krigsherjet land.

Barna får enormt med oppmerksomhet da de blokkerer oligarken Roman Abramovich til å få lagt motoryachten «Solaris til kai i Bodrum, Tyrkia.

LEK: Det som skulle være gøy ble plutselig langt mer alvorlig.
ALVOR: Pavlo Dontsov fikk nye oppgaver da Russland angrep Ukraina.
FLAGGET: Optimist-seilerne fikk noe mer å seile for i sommer.

Stående applaus

Pavlo Dontsov mottok prisen sammen med 15 år gamle optimistseileren Sviatoslav Madonich og hans far Slava Madonich til stående applaus fra salen. Die Yacht, som står bak prisen viste også fram en video fra miljøet.

Sviatoslav Madonich vil seile sitt siste verdensmesterskap i Optimist denne sesongen og vil så bytte til ny klasse.

STOPPET: Roman Abramovichs motoryacht ble stoppet av Pavlo Dontsov og unge seilere i Tyrkia.