BRUKTBÅT: Albin Express

KONGEBÅT: Kong Harald fant veien til Express-klassen for å møte god konkurranse.
KONGEBÅT: Kong Harald fant veien til Express-klassen for å møte god konkurranse.

Kongebåt som alle har råd til

Få seilbåter har truffet markedet så godt som Albin Express, en 42-år gammel konstruksjon som aldri er blitt umoderne.

Publisert Sist oppdatert

Evergreens kalles sanger som står seg gjennom alle tider. Express er en evergreen som fungerer etter hensikten den gangen den ble skapt i 1978.

Ideen til båten ble importert fra USA. Rodney Johnstone ønsket et båt han og familen kunne seile regatta med. Den skulle han bygge i garasjen, men måtte være så stor at han kunne delta i den lokale klubbens regattaer. Da måtte den bli 24 fot. Båten skulle være rask på kryss, og rask ble den. «Ragtime» ble en vinner på regattabanen, og året etter var den i produksjon som J/24.

J/24 representerte noe nytt, og ble en snakkis rundt om i verden. Dette fikk både Albin og Maxi i Sverige med seg, og de lanserte sine alternativer i hui og hast: Albin med sin Express og Maxi med sin Racer. Albin klarte å lansere båten sin før Maxi, og slo Maxi i markedet. Båten ble solgt for under 50 000 svenske kroner som 3/4-fabrikata. Kjøperen måtte montere en del av utstyret selv. Det var tydeligvis en god ide. Fra 1979 til 1982 solgte Albin over 1100 båter. Ikke like mange som J/24, som ble bygget i over 5000 eksemplarer verden over. Maxi hadde ikke samme suksess med sin 80 Racer, som ble produsert i bare to år.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS