LADER: Solcellepanelet gir litt strøm til batteriene, selv om det ligger under presenning, og sola er lav.

Toppladete batterier i vinterkulda

Solcellepanelet fungerer under lys presenning, selv om vinteren. Det gir nok strøm til å holde batteriene toppladet.

Publisert Sist oppdatert

Den lange perioden med vinterkulde har skapt noen spørsmål. Når jeg oppdaget at solcellene ga meg strøm under presenningen, så ble jeg litt bekymret. Jeg har nemlig et litium forbruksbatteri. Det har jeg hatt i seks år, uten å svikte meg. Men litiumbatterier får bedre levetid om de står oppbevart med 40-70 prosent lading. Litiumbatterier skal heller ikke lades i kulde.

LADER: Fra laderegulatoren til Victron får jeg data rett på mobilen via bluetooth.

Ingen fare

Det er Johan Fredrik Bruenech i Makspower som har levert både batteriet, og solcellepanelet. Solcellepanelet ble montert i høst, etter at det forrige jeg hadde, sviktet etter få år. Det ligger på hyttedekk, og har nok ikke tålt at jeg har tråkket på det når jeg har pakket storseilet. Det nye skal være mer robust.

– Batteriet tar ikke skade av å være 100 prosent ladet, og det går også fint å lade et kaldt batteri, så lenge det er snakk om så liten strømmengde, sier Bruenech. Grensen går på fem amper, eller 60 watt. I den lave vintersolen, under presenningen fikk jeg 2 watt fra panalet som kan produsere opp mot 80 watt. Dagene før hadde jeg hatt opp til 4 watt.