Test fra arkivet: Degerö 28

SJARM: Degerö 28 er en perfekt turseiler for et par.
SJARM: Degerö 28 er en perfekt turseiler for et par.

Sjarmerende motorseiler

Regattaseilere vil kanskje smile litt, og tenke «snekkehekk» når de passerer en Degerö 28 på fjorden. For at de passerer den er det liten tvil om. Men den finske motorseileren er svært komfortabel og lettseilt, og har en innredning som overrasker med sin stil og eleganse.

For 17 år siden seilte vi motorseileren Degerö 28, verftets første modell, en båt lansert alt i 1980. Degerö Yachts er fremdeles i drift, og 28-foteren fremdeles i produksjon. Båten har aldri vært noen volumselger her, men du ser dem ofte i Danmark og i Tyskland. Verftet har i dag fire modeller på programmet, fra 28 til 38 fot. Du får en slik båt brukt i Danmark for 400 000 til 500 000 danske kroner. 

Testen ble publisert i Seilas 3-2008, skrevet av Linn Krogh Hansen. Saken ble publisert over tre sider. Her har vi funnet frem flere bilder enn hva som ble vist frem i bladet. 

Vi var i fjor høst med på prøvetur med Degerö 28 mellom Østerøya og Vesterøya i Sandefjord. Selv om solen skinte fra klar himmel var vinden uregelmessig og kastete. Vindstyrken varierte fra fem–seks til 11-12 knop, med enkelte kast opp mot 17-18 knop (9m/s). Seilturen varte i ca tre timer.

Seiler bra

En langkjølt motorseiler som Degerö 28 får naturligvis ikke den samme høyden som de mere strømlinjeformede turseilerbåtene, men båten overrasker likevel positivt på rom slør og moderat kryss. I stabil og god vind gjør båten raskt opp mot seks-syv knop, men forsøket på å holde følge med en Hanse som tok oss igjen aktenfra ble å anse som ganske utopisk.

SANDEFJORD: Degrö 28 ble testet høsten 2007 i Vestfold.
SANDEFJORD: Degrö 28 ble testet høsten 2007 i Vestfold.
KRYSS: 28-foteren seiler bra, men høyden på kryss imponerer ikke.
KRYSS: 28-foteren seiler bra, men høyden på kryss imponerer ikke.
RIGG: Masten er typisk 70-tall. Masthed med ett sett saling, og delte undervant.
RIGG: Masten er typisk 70-tall. Masthed med ett sett saling, og delte undervant.

Letthåndterlig

Degerö 28 kan fint håndteres av en person. Storseil og rullefokk er standardutstyr, med selvslående fokk som alternativ. Cockpiten er ikke større enn at man fint kan håndtere både rorkult, storseil og fokk fra cockpiten. Båten styres med rorkult fra den utvendige styreposisjonen, noe som gir større plass for mannskap eller passasjerer i cockpiten. Kjølen er ikke dypere enn 1,10meter, og gjør det derfor mulig å gå inn på forholdsvis grunt vann.

Under prøveturen merket vi at båten var noe hard på roret for en som er vant med ratt. Den er også tidvis tung å baute, og man kan ikke holde like høy kurs som en seilbåt med moderne skrogform på bidevind. For selv om vi hadde god fart i båten på kryss, hendte det at vi måtte falle av noe for å få fart nok til å fullføre slaget. Tilt tross for at vi opplev

de en del kraftige og uventede vindkast som gjorde at båten la seg forholdsvis brått over på siden, virker den generelt stabil og veldig trygg.

SEIL: Motorseileren styres med rorkult i cockpiten.
SEIL: Motorseileren styres med rorkult i cockpiten.
STYRHUS: Fall betjenes med vinsj på dekket av styrhuset.
STYRHUS: Fall betjenes med vinsj på dekket av styrhuset.
VINSJ: Genoaen vinsjes fra cockpiten, og kan betjenes av rormannen.
VINSJ: Genoaen vinsjes fra cockpiten, og kan betjenes av rormannen.

Lun og lekker

Degerö 28 er dermed ikke båten for deg som setter seilegenskaper og fart som de viktigste egenskapene. Er du derimot blant dem som nyter sjøen og seilgleden best fra en tørr og behagelig cockpit, uten å bry deg om loggen viser en halv knop fra eller til, er denne båten et flott alternativ. Den noe utradisjonelle finnen er lettseilt og passer både til korte og lengre turer langs kysten, samt over kortere havstrekk.

Innvendig virker den romsligere enn 28 fot skulle tilsi, noe som nok skyldes båtens bredde. Både salongen og forpiggen er meget stilfullt innredet med en kombinasjon av mørkeblå tekstiler og teak over alt. Både skuffer og skap er laget i heltre teak.

Dette er en båt som gir lyst til å dra på båttur selv om værmeldingen truer med øsende regn og guffent høstvær. Benken i salongen minner om en hjemmekoselig sofa, som man får lyst til å krype godt oppi når kvelden kommer og dagens seilas er over. I disse tider hvor trenden er at seilbåtenes interiør stadig blir lysere, gir det forholdsvis mørke

interiøret i Degerö 28 båten et lunt, varmt og innbydende preg. Hvis jeg noen gang skulle føle meg fristet til å bruke ordet «koselig» om en båt, så måtte det bli denne.

BAD: Det er akkurat plass nok i båtens lille bad.
BAD: Det er akkurat plass nok i båtens lille bad.
BYSSE: For å være bare 28-fot, så imponerer byssa.
BYSSE: For å være bare 28-fot, så imponerer byssa.

.

PLANLØSNING: 28-foteren har tre køyer, samt en ekstra i salongen.
PLANLØSNING: 28-foteren har tre køyer, samt en ekstra i salongen.
HYGGELIG: Styrhuset slipper inn mye lys under dekk. Innvendig styreposisjon er gull.
HYGGELIG: Styrhuset slipper inn mye lys under dekk. Innvendig styreposisjon er gull.
FORPIGG: Eierlugaren er ikke stor, men tilstrekkelig for de fleste.
FORPIGG: Eierlugaren er ikke stor, men tilstrekkelig for de fleste.
EKSTRA:
EKSTRA:

God utnyttelse

Degerö 28

Loa 8,45 m/ 28 fot

Bredde 3,00 m, Dypde 1.10 m, Seilareal 30 kvadratmeter

Desplasement 3400 kg,

Ballast 1000 kg

Diesel tank 115 liter Vanntank 115 liter, Motor: 29 hk Volvo Penta 3 sylindret, marsfart seks-syv knop CE-kategori B, 6 personer. 

I tillegg til en middels stor forpigg, finnes en stikkøye på styrbord side aktenom rattet. Salongen kan også gjøres om til to fullgode køyeplasser, noe som til sammen gir inntil fem soveplasser. Stikkøya kan hvis ønskelig byttes ut med et klesskap,og pantryet kan fås i en mindre utgave hvis man heller ønsker en lengre salong med mer sitteplass. Den innvendige styreposisjonen med kartbord og ratt i tre er plassert noe opphøyet fra dørken slik at man har god utsikt fremover og til sidene også når man sitter. Raymarine instrumenter fulgte med standardpakken. Dusj finnes både ute og inne, sistnevnte i cockpiten ettersom det ikke er plass bak den høye hekken. Dieselog septikktanken er i rustfri stål.

I Finland og Tyskland er det solgt mer enn 130 Degerö 28. Degerö-forhandler i Norge, Arvid Voster mener at båten er perfekt for godt voksne par som ønsker en solid, lettseilt og pent innredet båt. Samtidig opplevde han under Båter i sjøen-messen i fjor høst at også flere unge par var innom og ønsket informasjon om båten.

– Det er nok de klassiske linjene som vekker nostalgi hos de eldre, men også en del yngre er opptatt av design og synes denne båten er spennende, sier Voster.

– Derfor valgte vi Degerö 28

Eierene av den første Degerö 28 som ble solgt i Norge er et voksent par som tidligere har hatt en Viksund 25 i mange år. Degerøen er deres første seilbåt. Til tross for manglende seilerfaring seilte de likevel båten hjem på egenhånd fra Finland. Paret har med Finlandsturen seilt mer enn 1000 nm. Det friskeste været hittil har vært seilasen langs svenskekysten, da det blåste 24-25 knop. Båten oppførte seg da veldig bra ifølge eieren.

Grunnen til at valget falt på Degerö 28 var at paret ønsket en seilbåtbåt med tett hytte/dekkshus til vinterbruk, men som samtidig ikke er for stor. 

– Degerö er dessuten en båt som kan brukes året rundt, og som vi kan bruke langs hele den norske kysten, forteller eieren.

I tillegg ville de ha en solid båt til bruk i uthavner, ettersom paret ønsker noe mer enn bare å tøffe fra brygge til brygga innaskjærs. Med Degeröen har man dessuten muligheter for både innvendig og utvendig styreposisjon. Paret ønsker også å ha en båt hvor man ikke sitter langt nede i «kjelleren», slik man gjør på mange tradisjonelle seilbåter, men en båt hvor de kansittehøytnoktilåseutogfå lys og luft inn i salongen.

Eieren er selv byggemester av yrke og har derfor noen betenkligheter med «plastic fantastic». Men når det gjelder Degeröen har han kun gode ord å si.

– Jeg er virkelig fascinert av det gode håndverket på denne båten.