NM i Snipe

Deltar i sitt 40. Snipe-NM på rad
Deltar i sitt 40. Snipe-NM på rad

Deltar i sitt 40. Snipe-NM på rad

Ingen har vært flittigere til å seile Snipe-NM enn Ola Nygaard.

Publisert Sist oppdatert

Helt siden 1976 har Ola Nygaard deltatt i NM i Snipe – hvert eneste ett – og selv om det ikke er sjekket eller hundre prosent dokumentert, kan neppe noen annen vise til noe tilsvarende. Selv ikke Snipe-kongen Birger «Bigga» Jansen.

– Nei, jeg tror ikke Bigga kan vise til 40 på rad. Han hadde jo noen avbrekk fra Snipen i 470-jolle og Star-båt i noen år, men jeg er ikke sikker, sier Ola Nygaard til SEILmagasinet.

GULL I 2006. Han forteller at han kjøpte Snipe etter Bærum Høstcup i 1975, og at han har seilt i klassen siden den gangen. Den første NM-medaljen kom i 1991. Da ble det bronse sammen med Sturla Sletten.

Det var imidlertid i 2006 han skulle gjennomføre sitt livs seilas. Da ble norgesmesterskapet arrangert fra sjøflyhavna i Rolfsbukta på Snarøya med hele 60 båter, og sammen med Heidi Sandvig gikk han helt til topps.

– Det var veldig moro å kunne vinne et så stort mesterskap, faktisk et av de største i Snipe-historien, sier han.

EN ANNEN SEIER. Nå kan han imidlertid ha vært med på å ha vunnet en annen seier – også den med sjøflyhavna som utgangspunkt. Siden 1998 har Ola Nygaard jobbet med å skaffe Bærum Seilforening et tilholdssted på Snarøya, og 18. juni i år ble det vedtatt en reguleringsplan som sier at sjøflyhavna i Rolfsbukta skal brukes til et seilsportsenter. Samtidig fikk brettseilerne stadfestet at de får tilhold på Rolfstangen.

– Det var en viktig beslutning som gjør at dette nå kan bli en realitet, sier Nygaard, som håper seilforeningen allerede til neste år kan ta arealet i bruk til aktiv seiling.

34 BÅTER. Norgesmesterskapet i Snipe har i år samlet 34 båter – noe som er en betydelig økning i forhold til under NM i Åsgårdstrand i 2014. Mesterskapet starter i dag kl 18 og fortsetter til lørdag – med søndag som reservedag.

Og i sitt 40. NM håper Nygaard på en plass blant de 10 beste. Han seiler sammen med Marthe Birkeland, men de utgjør et relativt nytt lag.

– Vi har ikke seilt så mye sammen før, men en 5. plass sist onsdag lover godt, sier Nygaard.

Selv holder han brødrene Jostein og Asbjørn Grødem fra Åsgårdstrand som favoritter.

– Men evig unge Bigga, som seiler sammen med Lise Gehrken, må alltid regnes med. Jeg tror også Ulrik Sandvig og Tanya Ferner Heglund vil være med i toppen, mens Geir Victor Svendsen og Marianne Kaperdal også kan glimte til og vinne, mener Ola Nygaard.