Dobbelt sveitsisk, men «Sira» beste klassiker i 8 m VM

Årets verdensmesterskap i 8 meter klassen, som ble avsluttet på Hankø idag, ble en utrolig jevn regatta der kun fire poeng skilte de fire beste båtene og utfallet var åpent til siste seilas.

Publisert

Det ble til slutt sveitiske «Aluette» eid av Iris Metten som forsvarte fjorårets VM tittel fra Clyde i Skottland, men «Yquem» som hadde ledet hele regattaen, endte på samme poengsum. Da antall førsteplasser avgjørende og her var «Aluette» den beste med tre seire. Det britiske båten «Lafayette», vinneren fra 2004, ble nr. 3 to poeng bak, men canadierne i «Gefion» som seilte best av alle mot slutten av regattaen tok 4. plassen.

Hankø-farvannet viste seg nok en gang fra sin beste side med sydøstlig vind, sol og flotte seilforhold på avslutningsdagen. En veteran i 8-meterklassen mente at man totalt sett ikke hadde hatt bedre forhold under VM de siste 10 år, så det er ikke tvil om at seilerne har kost seg på Hankø.

Kong Harald og «Sira» hadde før dagen seilas pokalen Sira Cup for de klassiske båtene nærmest sikret: Kongen måtte bli nummer åtte eller dårligere og finske «Silja» med rormann Henrik Thelen måtte bli nummer tre eller bedre for at lederposisjonen skulle være truet. Med fem raske, moderne båter i feltet var dette en nærmest umulig oppgave for «Silja», men et lite snev av spenning var det da «Sira» nok en gang gjorde en dårlig start på seilasen. Finnene hadde ingen god start de heller, men begge båtene seilte seg godt opp i feltet allerede i løpet av den første kryssen. I mål var «Silja» inne som båt nummer syv, mens «Sira» fulgte på plassen bak. Kongen og hans menn hadde dermed sikret seg Sira Cup og var beste klassiske båt under VM.

En tydelig fornøyd konge møtte pressen på Hankø etter seilasen og innrømmet at Sira nok har seilt enda raskere enn hva mannskapet har våget å håpe på.

– Vi er veldig fornøyde og litt overrasket, vi hadde vel ikke ventet å vinne, sa Kongen.

Finske «Silja» og franske «Cutty-Tou»  som for øvrig ble dagens beste klassiske båt med en sjetteplass, var «Siras» argeste konkurrenter i kampen om Sira Cup. «Cutty-Tou» har seilt seg godt opp etter en litt dårlig start på VM, mens finnene har gitt «Sira» utfordringer hele veien gjennom mesterskapet. «Sira» og «Silja» har også trent mye mot hverandre på Hankø både i fjor høst og i løpet av våren.

– Det er gledelig at de to båtene som kanskje har trent mest sammen blir nummer en og to. Og selvfølgelig ekstra hyggelig at vi ble nummer en, mente Kong Harald.

VM avsluttes med bankett og premieutdeling på Hankø Fjordhotell ikveld.

Komplette resultater på: http://www.kns.no/Engelsk/Race/8mR_World_Championship/Results/

Powered by Labrador CMS