En jolle for mannfolk

Finnjolle er en tøff og hard jolle, og for ekte mannfolk er det en jolle du lever hele livet med.

Publisert Sist oppdatert

Det blåser knappe fire sekundmeter nordavind i Drøbaksundet, og jeg henger det jeg makter i Finnjollen til Anders Pedersen. Jeg er vant med Laser og Express, og denne båten er så tung og solid at den nesten gir mer assosiasjoner i retning Express. Jeg kaster meg litt bakover for å kjenne på responsen, men det er nesten ingen. Jeg føler meg som en spurv med mine 83 kilo.

Likevel er det en nydelig båt å seile. Den er balansert og fin med passe trykk på roret, og jeg kjenner at kreftene går rette veien. At den er trimmet inn av en av de beste i verden, hjelper sikkert godt. Cockpiten er stor og bred og passer menneskekroppen ganske godt. Det er jo mer enn man kan si om Laseren, som man må ri med strake knær og med kanter som gir blåmerker både i legger og lår.

Finnjollen ble designet av svenske Rickard Sarby i 1949, og valgt til enmannsjolle i OL i Helsingfors i 1952. Sarby tok selv bronsemedaljen i dette OL-et, som ble vunnet av Paul Elvstrøm. Legenden Elvstrøm vant også de neste to OL-ene i klassen. Han utviklet dessuten utstyret, og var først ute med ristropper, rorkultforlenger og selvlenser – alt brukt først i Finnjolle. Senere har Ben Ainslie vært like dominerende ved å vinne de tre siste gangene i OL.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her