En nautisk mil i timen

Det var ikke mye som minnet om høststorm under Wartsila Windjammer Race.

Publisert Sist oppdatert

Høstens siste, store regatta på Vestlandet ble alt annet enn hva man forbinder med en regatta i oktober, og slik sett var fjorårets utgave av den samme regattaen atskillig mer lik normalen enn årets. I 2014 blåste det fra 14 til 17 m/sek.

Slik ble det ikke i år.

LØYERE ENN LØYEST. – Vi i regattakomiteen hadde hele uken sett at det kom til å bli en lettvindsregatta om meldingene slo til, og det gjorde det til gangs. Jeg tror ikke vi så mer enn 1 m/sek noen gang de første 4 timene. Det vanlige løpet på 16 nautiske var kortet ned til 10 nautiske, men også det ble for langt og vi måtte til slutt avkorte seilasen ved Hidle ca. 4 nautiske mil fra start. Men sånn er seiling, og det er jo minst like utfordrende med lite vind som mye vind!

Dette forteller leder i Stord Seilforening som arrangerte regattaen, John Bjordal.

GOD DELTAGELSE. Han forteller også at de var overveldende fornøyd med deltagelsen i regattaen. 45 av de 46 påmeldte båtene stilte til start.

– Vi er fantastisk fornøyd med at vi igjen samler så mange båter på startlinjen, og vi vil takke alle for at de tar turen til Stord og gjør denne seilasen til noe helt spesielt. Hele 34 av de startende båtene kom langveis fra, fleste fra Bergen-området, men også båter fra Hardanger, Haugesund og helt fra Stavanger hadde de tatt turen.

VINNERE. Eivind Tysse i MIXER fra Hardanger Seglklubb vant den minste klassen, Jan Fjeldsbø JENNY E fra Ran Seilforening vant den mellomste klassen og Jan Henrik Nordeide i RANEGUTT II fra Ran Seilforening vant den største klassen og var også raskest over all. De tok dermed også med seg vandrepokalen.

I shorthanded-klassen ble det lokal seier til Ole Marius Ekeberg og makker Ole Jacob Eide i P.O. FYKERTEN fra Stord Seilforening.

BEST START. – Det er også egen vandrepokal for «beste start». Det er tradisjon for at den går til lokale helter, og slik ble det i år også, denne gangen ble det FRONTA II med Torodd Olsen & co som kom seg først over startlinjen i det som knapt kan kalles vindpust, forteller Bjordal.

 

En av attraksjonene og tradisjonene ved Wartsila Windjammer Race er premieutdelingen med treretters middag på Stord hotell. 10 seilere fikk utdelt bilder av båten sin i stort format.

– Det er også en tradisjon, sier Bjordal.

Nytt av året var at de også hadde leid inn en drone-flyger for å ta bilder, og deltagerne selv bidro med bilder på Instagram (#wartsilawindjammerrace2015).