IDYLL: Solskinnsmorgen i Papperhavn på Hvaler i påsken 2011. Seilturen til Koster i april lot seg gjennomføre takket være varmeapperat.

Ikke ulovlig å seile nå

Publisert Sist oppdatert

Mange lurer på hvordan det blir med seilferie fremover. NRK har spurt helseminister Bent Høie om det er aktuelt å innføre et generelt forbud mot å oppholde seg over tid i båthavner eller være på sjøen i båt.

Svaret er nei, men Høie viser til at Helsedirektoratet allerede 12. mars sa tydelig at vi nå skal unngå å reise på fritidsreiser. Det gjelder også båtferie.

– Hvis en kommune har store båthavner der de opplever at mange bor i fritidsbåter og dette samlet sett er et problem for helsetjenesten, så kan de selv vurdere om de vil stenge disse. Det har de hjemmel til i smittevernloven. Vi kommer ikke til å gjøre det nasjonalt, konkluderer Høie. Mange kommuner langs kysten ønsker nasjonale regler for båtbruk. Hvaler Kommune har vært i kontakt med Fylkesmannen i Oslo og Viken med spørsmål om båtforbud på linje med hytteforbud. Svaret er at det ikke er vedtatt noen restriksjoner når det gjelder bruk av fritidsbåter.

Hvaler kommune eier Skjærhalden gjestehavn, som har rundt 140 båtplasser. Ordføreren sier at situasjonen forandrer seg så raskt at de fortsatt ikke har avgjort om de stenger i påska. De har også bedt private gjestehavner om å avvente situasjonen.

Tvedestrand-ordfører Marianne Landaas (H) forteller at de også har diskutert båtlivet. Fortsatt er ikke trafikken til sjøs større enn at hun mener kommunen håndterer situasjonen, men at det vil være helt annerledes om noen uker. Landaas mener en tur på sjøen kan være sunt også i disse tider, og derfor sitter et forbud langt inne, opplyser NRK.

Ordfører Jon Sanness Andersen (Ap) forteller at de i Færder kommune så vidt har begynt å diskutere hvilke utfordringer økt båttrafikk vil medføre utover våren. Han mener det er en stor fordel om regjeringen lager felles retningslinjer.