Færder’n for dummies

TURGLEDE: Færderseilasen er en opplevelse enten listen legges høyt eller lavt. Regattaen i 2015 ga solskinnseilas i frisk vind.
LUS: Seil så høyt at lo lus løfter, og hold deg der. Balanse i båten holder kursen stabil, og gjør at roret ikke bremser.
STILLE: Nå vinden forsvinner, er det om å gjøre å komme fremover på det lille som er. Ved å krenge båten til le er det lettere å fylle seilene.
VIND: Når det blåser, er det helt ok med innslag i storseilet fra forseilet på kryss.
SPALTE: Tvist er viktig for trimmen. Storseilet skal tvistet tilsvarende som forseilet, slik at det blir en jevn spalte.

Tips til ferske Færder-seilere

Ny klasse lokker nye seilere, men det meste er som i fjor. Her er også noen tips for dem som er ferske i Færder’n.

Publisert Sist oppdatert

I skrivende stund er det ca. 100 flere båter påmeldt enn i 2015. Færderseilasen har hatt et synkende antall deltagere de siste årene. I fjor var det 676 båter, mot over 1000 helt frem til 2010. Siden den gang har deltagerantallet falt fra år til år, men nå ser det ut til at denne trenden er snudd.

– På 1970 og 1980-tallet kjøpte folk seilbåter for å seile regatta. Dagens seilbåtkjøpere kjøper båt for å ha hytte på sjøen. Det gjør det langt mer utfordrende å få tak i nye deltagere, forklarer Per Bøymo i KNS.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER