Erfaring teller

Mer enn 100 Færderseilaser, 12 jorden rundt seilaser og snittalder 51 år på mannskapet til Claus Landmark

Publisert Sist oppdatert

Mens vi ennå venter på resultatene for de største båtene som har rundet Tristein har vi snakket med Claus Landmark, en mulig overall vinner med sin Landmark 43 «Santa». Alt tyder på at det står mellom «Santa» og Thomas Nilssons «Wolfpack» etter at Landmark med friskere vind i akterkant tok kraftg inn på den større 52 foteren på strekket inn fra Tristein.

Klippen Nilson

Landmark hadde med seg 69 år gamle Roger Nilson, en av Whitbread/Volvo Ocean Races mest erfarne navigatører og Nilson gjorde ikke skam på sitt rennomé. Han var svært godt forberedt og hadde lastet ned utallige grib-filer for å kunne forutse vindens utvikling. Han holdt det intenst gående fra start til mål og imponerte alle med sitt engasjement.

Erfaring teller

Espen Guttormsen og Petter Hagelund bidro med sine erfaringer. Seiling er en sport der erfaring teller og Færderseilasen er intet unntak. Tilsammen har disse mer enn 100 Færderseilaser og 12 jorden rundt seilaser bak seg. I alt var det ni mann ombord på «Santa», en lettværsbesetning gitt forventet værtype. Landmark overklater intet til tilfeldighetene, men hadde spart sine nyeste seil til årets VM senere på sommeren.

La grunnlaget inne i fjorden

«Santa» la grunnlaget for det gode resultatet inne i fjorden ved å seile vest om Geita og Vassholmen. Det tjente de på og var derfor blant dem som fanget sønnavinden tidligst. Som Landmark sa før seilasen gjaldt det å komme raskest mulig ut av Drøbaksundet. Det lyktes man godt med og valgte deretter å gå øst i fjorden tett på Jeløya.

Dro fra «Raa Glede»

Senere var det farten som gjaldt og «Santa» holdt god fart hele veien mor Færder. «Raa Glede» ble forbiseilt ved Bastø og selv den nye 50 foteren til Petter Muren, «Proxflyer» var aldri langt foran. På strekket fra Tristein og inn hadde «Santa» fordel av bra vind, mens «Wolfpack» hadde løyende vind foran i feltet. Hvordan dette slår ut på resultatlisten venter vi på i spenning.