Fersk bok om kald seiling

Seiling og kulde kan by på unike opplevelser som det nå er kommet en ny bok om.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Forfatteren Jon Amtrup har seilt mye under kalde forhold.

Nordmenn har en egen evne til å søke mot kalde strøk. Ikke bare med ski på bena, men også på egen båt. En ny bok skal gi deg inspirasjon og kunnskap til å seile norskekysten på vinteren, til Svalbard eller Antarktis.

– Noen av de største naturopplevelsene mine har vært i seilbåt langs norskekysten på vinterstid. Vi har verdens vakreste kyst som kan brukes året rundt i en seilbåt, og da får du også tilgang til fjell og øyer som få andre kommer i nærheten av, sier Jon Amtrup, forfatter av den nye boken «High Latitude Sailing – How to sail the cold waters of the world».

Erfarne folk

Boken er skrevet i samarbeid med Bob Shepton, en tidligere prest som har seilt i Antarktis og til Grønland 14 ganger for å klatre. Denne sommeren legger 79-åringen, som er en legende i arktiske farvann, ut på sin 15. seil- og klatretur til Grønland. Trond Aasvoll, ekspedisjonsleder på den første norske båten som seilte både Nordvestpassasjen og Nordøstpassasjen, er også blant dem som har bidratt i boken.

– Boken er ikke bare for dem som vil seile Nordvestpassasjen eller til Antarktis. Alle som vil bruke båten året rundt og kanskje utfordre seg selv til noen store opplevelser langs norskekysten, vil forhåpentlig ha nytte av denne boken. Seiling langs norskekysten bør skje med fjellsko på beina og ski på dekk – for det  er utrolig mange fristelser som lokker på veien, sier Amtrup.

Nordlige farvann

Amtrup  har blant annet seilt store deler av norgeskysten opptil flere ganger vinterstid og rundt Svalbard i egen båt. Hver vinter tar selskapet hans, Explore North, med seg ivrige toppturjegere på Ski & Sail-ekspedisjoner til Hjørundfjorden,  Lofoten, Steigen og Lyngen.

– I år skal jeg ta en langspurt Tromsø-Grense Jakobselv tur/retur sammen med gode venner, seile en uke på Grønland og dra Oslo-Tromsø i oktober på egen kjøl. I vinter blir det Ski & Sail i Lyngen. Min erfaring er at både mestringsfølelsen og naturopplevelsen øker proporsjonalt med at temperaturen synker, sier Jon Amtrup.

Boken er foreløpig tilgjengelig i Kindle-versjon på Amazon.com, men kommer i løpet av høsten også ut som en vanlig bok.