Frisk Hovdan Skagen

Det ble ville surfer og blåste spinnakere på vei fra Brofjorden til Skagen. Vi har snakket med noen vinnere.

Publisert

Pål Bratbak vant den minste shorthanden klassen med sin First 31.7, Madonna. Han forteller at de hadde en fantastisk seilas for spinnaker mot Skagen. Den lille båten hadde 13,8 knop på det meste med bare to mann om bord. Vi var litt nervøse da vi måtte ta spinnakeren ved Østmerket utenfor Skagen, forteller Bratbak. Båten er vanskleig å håndtere for bare storseil, og det fikk som fryktet. Vi fikk en skikkelig broach.

    Pål forteller at de seilte på innsiden av Torbjørnskjær, men på utsiden av Koster, tett mot land. (Store bilodet viser arkivbildet av Madonna, tatt under Hovdan Skagen 2004)

Shorthanded i LYS-klasse

Sverre Lie og Christer Lie seilte shortanded i LYS u/spinnaker, men vant klassen likevel. Christer forteller til Seilas at de hadde flaks med forholdene. Deres båt Elan 333 er rask i lite vind og på lens. De seilte på innsiden av koster og hadde alltid fart i båten, selv om loggen krøp ned mot en knop på det minste. Fra Brofjorden til Skagen seilte de med spridde seil og så surfet opp mot 14 knop. Christer forteller at det er pappaen Sverre som betaler regningene ombord, og han ønsket å seile båten mer forsiktig enn det Christer ønsket. Det ble med et rift i storseilet under en jibb og en brukket spribom.

40 knops vind

Christian Gundersen fra Bærum Seilforening forteller til Seilas at det var en rask Seilas. Noen båter hadde sett 40 knop på vindmåleren ved Brofjorden. Det blåste heldigvis fra nordøst, men vinden tok en del spinnakere. En båt hadde fått blåst ut to stykker forteller Gundersen. Xfram hadde problemer med riggen da ett av vantene røk, men rigget til et ekstra fall, og klarte seg godt på det. Så godt at de var raskeste av alle.

    Han forteller at det natt til 17. Mai var rolig vindforhold, og at noen båter var uheldige å havne i vindhull. Båter som gikk innenfor koster tjente på det da det var mer vind her forteller Gundersen.

    Det var spådd frisk sydlig vind på torsdag kveld, men den vinden kom ikke. Ut på kvelden ble det ganske rolig, noe som gjorde den siste biten inn til mål lang.

18 knop på loggen

Over all seieren gikk til ”Høna”, en X-99 med Hans Ulrik Grünert som skipper. Den seilte i LYS 30 klassen, og båten brukte litt over 18 timer. Grünert forteller at de hadde en elvill seilas med opp mot 18 knop på loggen på det meste hvor de lå side om side med nummer to i klassen, "Kryss" en annen X-99 med Tom Clement Ludigs som skipper. "Kryss" e kom bare noen minutter etter "Høna" i mål.

    Raskeste båt i år var  XFram med Lars Assuldsen. Han seiler Konkens gamle båt, en ILC 40. Han brukte 15 timer og 50 minutter. Første båt i mål derimot var JOKERMAN, en X-50. Skipper Per Ottar Skaaret seilte shorthanded og startet derfor alt kl. 1800 onsdag kveld. Skaaret bruket 16 timer og 47 minutter og var i mål kl 10.46 i Skagen 17. Mai.

17. mai i Skagen

De aller fleste fikk opplevd vaiende norske flagg i Skagen. Båtene kom i en jevn strøm fra kl. 12.20 til 22.00. Kun et fåtall som gikk i mål etter kl. 2100 da flaggene var tatt. Det var kaldt vær på 17. Mai, men sol. Det ble ingen voldsom 17. feiring i Skagen forteller Pål Bratbak. De fikk hver sin 17. mai sløyfe da de leverte inn skjemaet, men ellers bestod feiringen av en bedre middag i land.

Powered by Labrador CMS