Sprengkaldt i lufta, men ikke i sjøen

Båten din ligger nok fremdeles trygt i sjøen, selv om det legger seg litt is på overflaten.

Publisert Sist oppdatert

Frost kan gjøre stor skade på båter om vinteren, men desember er en relativt trygg måned. Vanntemperaturen er fremdeles godt på pluss siden, tross for 15 minusgrader i lufta.

Pluss i kjølsvinet

Nå skaper frostrøyken magisk stemning på fjorden. Den varme fuktige overflaten fordamper over i den knusktørre iskalde luften.

Torsdag ettermiddag var det 14,5 minusgrader i lufta, 2,5 minusgrader i båten ved salongbordet, men plussgrader i kjølsvinet. 3,4 grader var det torsdag kveld. I så kaldt vær er det minimalt med fukt i lufta.

Det har kommet og gått is rundt båten hele denne uka, og litt lengre inn i sundet har isen fått litt tykkelse, selv om det er varmere vann noen centimeter lengre ned.

IS: Tynt islag i bukta kommer og går, men gir flott refleksjon fra julelysene.
SNØ: Snø på dekk isolerer når den er luftig og tørr.
KONTROLL: Plastflasker med vann gir en kontroll på om frosten har kommet under dekk. Det ser bra ut, enn så lenge.

Frykter frostsprengning

Min frykt er at skroggjennomføringene skal frostsprenge. Jeg har fylt opp vaskene med frostvæske, og åpnet og lukket ventilen, slik at det er frostvæske i kula. I tillegg har jeg litt varme lokalt der gjennomføringene er plassert. Under motoren er det et 120 watts varme rør, og ved wc en 60 watts varmerør. Under vasken i byssa er det en 25 W lyspære som gjør jobben.

Sjekk badetemperaturene

Noen bader hele året, og på yr finner du oppdaterte badetemperaturer. Vanntemperaturen er fremdeles på vei ned, og vi vil nok se de kaldeste temperaturene rundt månedsskifte januar-februar.

Du finner temperaturene her.