Fullstendig utklassing på første forsøk

Taktikeren i vinnerbåten i VM seilte sin første regatta i Melges 24-klassen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Det sveitsiske laget kunne juble – og fikk jubel – etter sin overlegne seier i Melges 24-VM (Foto: Mick Anderson/Sailingpix).

Aldri før har noe lag vunnet verdensmesterskapet i Melges 24 så overlegent som det sveitsiske laget til Christopher Rast gjorde det i Middelfart i Danmark. Hele 53 poeng var de foran neste lag, og blant de 12 seilasene laget gjennomførte befant det seg fem seire – og det i et felt på 96 båter på én og samme startlinje.

Det sveitsiske laget ble da også gjenstand for stor og respektfull jubel under premieutdelingen.

FRI VIND

Tålmodighet og seiling med lav risiko preget seilingen til vinnerlaget, og i startene unngikk de alltid de store klyngene og steder på linjen der det ble kjempet om posisjonene.

– Nei, vi ville ikke inn i disse duellene, så vår strategi var å starte et sted på linjen hvor sjansen for å få fri vind var størst. Vi jobbet for å opparbeide oss en luke til le, slik at vi kunne falle av og få full fart før vi krysset startlinjen, forteller Rast.

Og med full fart ut fra feltet lå de svært ofte så godt fremme at de kunne velge hvilken side av banen de ville gå, fordi forspranget de fikk i startøyeblikket, satte dem i stand til å krysse foran de fleste av båtene som kom for styrbords halser dersom de ønsket å gå mot høyre banehalvdel.

– Vi klarte dette i nesten hver eneste seilas, sier Rast.

– Deretter gjorde jeg bare som jeg fikk beskjed om av taktikeren om bord, fortsetter Rast, som holdt i rorkulten.

FØRSTE REGATTA I MELGES 24

Og for taktikeren, Pavel Tolonen, var VM-et i Danmark hans aller første regatta i Melges 24. Han hadde steppet inn for Rasts kone, som er gravid i 23. uke.

– Det var en stor opplevelse å seile med dette laget, og så må jeg jo si at det var ganske kult å vinne VM i Melges 24 på første forsøk, var Tolonens kommentar.

Den sveitsiske taktikeren er et nokså ubeskrevet blad i internasjonal seilsport.

IKKE NOK VIND

Seilasene den siste regattadagen ble det ikke noe av – til det var vinden for laber. Dermed ble de norske resultatene stående med Kristian Nergaard som beste norske skipper på 7. plass med sitt halvt amerikanske lag i «Baghdad». Harry Melges og sønnen Harry jr. utgjorde laget han sammen med Espen Stokkeland og Kristians sønn, Carl Kristian.

Kristoffer Spone, Sigurd og Børre Hekk-Paulsen og Christen Horn Johannessen endte på 9. plass i «Baghdad 2».

– Vi kan jo ikke si annet enn at vi var godt fornøyd med å få begge «Baghdad»-båtene inne blant de 10 beste, sier Kristoffer Spone.

Peder Nergaard og mannskapet hans i «Blow Henri Lloyd» endte på 13. plass, mens Peder Jahre & Co i «Storm Capital Racing Team» tok 15. plass og dermed også bronse i Corinthian Class – et VM i VM-et for de av lagene som bare hadde amatører om bord.

Komplett resultatliste

Corinthian Class